3 Veelvoorkomende boomziektes waar u tijdig bij moet zijn

Bomen in de tuin of in openbare gebieden krijgen zo nu en dan te kampen met een boomziekte. Meestal wordt de ziekte veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen, maar het kan ook voorkomen dat de boom wordt aangetast door dieren of insecten. Insecten of dieren dragen bacteriën of schimmels met zich mee, waar de boom vaak slecht op reageert. Dit mondt zich dan uit in een boomziekte.

Indien uw boom niet voldoende herstelt, kan de ziekte verspreiden naar nabijgelegen bomen. Dit is een groot gevaar voor de gezondheid van bomen in bijvoorbeeld een park of op een plantsoen. En zelfs gevaarlijk voor de bomen in uw eigen tuin. Wist u dat sommige boomziektes te voorkomen zijn? En dat u dat (soms) in eigen hand heeft? Dit in tegenstelling tot de meeste gevallen, waarbij de boomziekte zo besmettelijk is, dat weghalen noodzakelijk is.

Ontdek de 3 veelvoorkomende boomziektes, waar u tijdig in actie moet komen om besmetting te voorkomen:

1. Iepenziekte

Een boom met de Iepenziekte verdroogt. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten en de boom sluit deze af om verdere verspreiding te voorkomen. Door het afsluiten van de houtvaten is verdroging mogelijk.

Wat zijn de symptomen?

Een belangrijk ziekteverschijnsel is dat de iepenziekte bovenin de kroon van de boom begint. Binnen aanzienlijke tijd -1 tot 2 weken- is de kroon van de boom al bruin gekleurd. Wanneer u een doorsnede van de takken bekijkt, ontdekt u donkergekleurde stippen in de buitenste jaarring. Het ziektebeeld is minder, de boom zal namelijk uiteindelijk sterven.

De iepenziekte is zeer besmettelijk. Om grip te krijgen op de verspreiding worden aangetaste bomen altijd gekapt en geschild. Hierbij worden de restanten verbrand.

Voorkomen is beter dan genezen! Zo voorkomt u de iepenziekte:

  • Laat de boom tijdig injecteren. Wanneer uw boom nog in goede conditie en volle gezondheid is, kunt u de boom injecteren om de iepenziekte te voorkomen.
  • Voorkom dat er iepenspintkevers in uw boom kunnen broeden. Is dat al te laat? Zorg er dan voor dat zieke en zwakke bomen snel worden opgeruimd én vernietig het hout van gezonde iepen. Liever het hout bewaren? Schil, composteer of bewaar het hout onder water.

2. Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte komt alleen voor bij de Paardenkastanjebomen en is een hele nare aandoening. De ziekte wordt namelijk veroorzaakt door een bacterie genaamd: Pseudomonas Syringae pv Aesculi, welke zich graag nestelt in de cellen van de boom die voor het transport van voeding zorgen. De cellen raken verstopt, waardoor de sapstroom vermindert en de boom gekort wordt op belangrijke voedingsstoffen.

Naast besmetting in Nederland, komt de kastanjebloedingsziekte ook regelmatig voor in België, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Italië.

Wat zijn de symptomen?

Op de bast van de boom ziet u roestbruine vochtige plekken, die als het ware gaan bloeden. In het begin is de vloeistof nog helder, maar na verloop van tijd is het veranderd in een donkerbruine stroperige vloeistof. De roestbruine plekken verspreiden zich over de hele bast van de boom, waarbij de bast wegrot onder de vlekken. Uiteindelijk sterft de boom af. Er zijn tot op heden vele onderzoeken naar chemische bestrijding van deze bacterie, maar dit heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

Wat kunt u doen?

Er zijn alleen beheersmaatregelen mogelijk zoals bodemverbetering en het bestrijden van de kastanjemineermot. Andere methodes om de ziekte onder controle te houden bevatten het wegsnijden en het ontsmetten van aangetaste plekken, het aanbrengen van bestrijdingsmiddelen in de vaten én de locatie van de bacterie met warmte behandelen.

3.Bacterievuur

Bacterievuur -ook perenvuur genoemd- is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie komt vaak binnen via de bloemen van de boom of plant. Het begint met verdroogde, verdorde en verkleurde bloesems, bladeren én vruchten. Eigenlijk lijkt het alsof ze door vuur verschroeid zijn. De bloemen zullen niet afvallen, maar blijven tot in de winter aan de plant of boom hangen. De voet van het blad zal eerst verkleuren naar bruin of zwart, terwijl de rest van het blad nog groen is.

Bacterievuur komt veelvoudig voor bij peren en meidoorns. Ook kunnen vuurdoorn, appel, sierappel, kweepeer, lijsterbes en meelbes worden aangetast door de ziekte.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer u merkt dat scheuten, takken of zelfs de hele boom- ineens van kleur veranderen en afsterven, weet u dat de boom te maken heeft met bacterievuur. Een belangrijk symptoom van bacterievuur is de bruin paarse plekken die zich op de bast laten zien. In de zomer en herfst kleuren deze plekken wit en scheiden daarbij oranje slijm af.

Wat moet u doen wanneer u de ziekte vermoedt?

Omdat de ziekte ontzettend besmettelijk is, is snel ingrijpen de enige manier om de ziekte tegen te houden. Vooral in broeierig weer onder hoge temperaturen zal de ziekte zich razendsnel verspreiden. Wanneer uw planten of bomen besmet zijn kunt u het volgende doen: snoei zieke delen van de tak met een halve meter gezond hout weg én verbrand deze. Grote snoeiwonden -en voornamelijk bij bloesems het geval- moeten met een wondafdekmiddel worden behandeld.

Is uw boom of plant al teveel aangetast? Dan is rooien de enige optie om de ziekte voor andere planten onder controle te houden. Let na de werkzaamheden er altijd op dat snoeigereedschappen na gebruik volledig worden ontsmet. Ook kleding moet na het rooien of snoeien goed worden schoongemaakt.

Kom tijdig in actie: vraag de hulp van een professional

Vermoedt u een ziekte bij uw boom of plant? Onze European Tree Worker helpt u met de behandeling van de ziekte. Met een zogeheten VTA-onderzoek wordt de ziekte in kaart gebracht en ontvangt u een gericht behandelplan om uw bomen én planten weer gezond te krijgen. Indien dit niet meer mogelijk is, doen wij er ook alles aan om de ziekte onder controle te houden of om besmetting bij andere bomen te voorkomen.

Wij voeren hier passende werkzaamheden voor uit. Denk aan snoeien, rooien, frezen, behandelen, kappen en versnipperen. Wij zorgen er bovendien voor dat besmette delen ook niet bij het groenafval belanden, maar dat ze apart worden afgevoerd naar een groenverwerker en hierbij (op een duurzame manier) worden vernietigd.

Alle boomwerkzaamheden die uit de VTA-inspectie naar voren komen, worden aangedragen in het plan van aanpak. Deze laat u gewoon uitvoeren door Allgroen bv. Dan weet u zeker dat de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk én op een veilige wijze worden voltooid.

Meer weten over boomziektes? Of een VTA-inspectie aanvragen? Geef uw opdracht door via dit formulier op de website. We komen graag bij u langs om uw bomen te inspecteren.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Cursus Beeldbestekken voor de leefomgeving

31 januari, 2024 | 11:52|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant