Bereid uw tuin voor op aankomende droogte

Net als vorig jaar verwachten veel mensen weer een droge periode in de zomer. Om deze ‘drogere tuinperiode’ slim af te zijn, geven wij u een aantal tips over hoe u langdurige droogte kunt voorkomen in de tuin en uw tuinplanten daarbij in leven houdt.

Ook komt u meer te weten over het toepassen van de juiste plantensoorten en de opvang van extra regenwater. Immers, zo maakt uw tuin in zelfs de warmste periode de beste kans.

Tip 1: Vang tussen periodes door regenwater op

Vang extra regenwater tussen droge periodes op door het plaatsen van een regenton, (buffer)vijver of wadi.

In de drogere periodes kunt u het water dan uit de vijver/regenton halen om bijvoorbeeld uw planten water te geven. Plaats uw regenton wel op een schaduwrijke plaats. Dat zorgt er namelijk voor dat het regenwater fris en schoon blijft.

Voorbeeld van een regenton

Foto afkomstig van: rtlnieuws.nl

Voorbeeld van een wadi in woonwijk

Foto afkomstig van: wikipedia.nl

Tip 2: Ga voor planten die tegen droge en natte periodes kunnen

Kies bij de aanleg van uw tuin voor beplanting die zowel tegen langdurige droge als natte periodes kunnen. Ook is het slim om voor hoge beplanting te kiezen. Die hebben vaker langere wortels die verder de bodem in reiken voor het opnemen van bodemwater.

Tip3: Plant uw tuin zo vol mogelijk met bodembedekkers

Plant uw tuin zo vol mogelijk. De warme zonnestralen kunnen de grond onder de planten dan moeilijk bereiken en/of laten uitdrogen. Een tuin vol planten doet u eenvoudig door allerlei soorten bodembedekkers te plaatsen.

Veel bodembedekkers houden juist van een schaduwrijke plek. En die beschutting krijgen ze meestal onder de hoge (vaste) planten en struiken.

Goede soorten zijn bijvoorbeeld: kruiptijm, smeerwortel, kruipende vlambloem of stekelnootje.

Kruiptijm

Smeerwortel

Kruipende vlambloem

Stekelnootje

Tip4: Blijf gewoon ‘mulchen’

Mulch bestaat uit lagen organische materialen (zoals tuinafval). Gevallen bladeren, afgebroken takken en bladeren kunt u tussendoor verzamelen in een speciale bak. In de droge periodes kunt u dit materiaal tussen de planten strooien op de bodem. Het houdt dan vocht vast en vormt als het ware een beschermde laag voor de tuinaarde.

De laag stimuleert bovendien het bodemleven, door de wormen en kleine diertjes die dit materiaal verwerken. Zo houdt u de tuinaarde luchtig én gezond.

Tip 5: Laat de bodem zoveel mogelijk met rust

Het is belangrijk dat u de bodem in warme periodes zoveel mogelijk met rust laat. Dat doet u door het spitten en schoffelen tijdens de droge periodes uit te stellen. Met schoffelen stimuleert u namelijk de verdamping.

Wel is het verstandig om de bodem extra te helpen in de zomer. Doe dit door de bodem aan te vullen met compostrijke grond.

Extra tip: geef tijdens extreme droge periodes uw planten af en toe extra water. Dat doet u het beste door direct (onder de planten) water te geven. Zo voorkomt u dat de bladeren ‘verbranden’ in de zon.

Meer over droogte en wateropvang

Wilt u meer te weten komen over de onderwerpen: droogte, drainage, tuinaanleg of uw tuin klimaatadaptief maken?

Kom dan eens in contact met een medewerker van Allgroen bv. Ook kunt u verder lezen over deze onderwerpen op onze nieuwspagina op de website.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant