Help de vlinder een handje en creëer een vlindervriendelijke buitenruimte met deze 5 planten

Vogels, bijen, hommels en vlinders zijn dol op bloeiende en wilde wegbermen, laanbeplanting en plantenbordes. Omdat een groot deel van onze opdrachtgevers graag investeert in een levendige, duurzame buitenruimte, zetten wij 5 vaste plantensoorten op een rij die u eenvoudig toepast op uw eigen terrein om de vlinders een handje te helpen.

Het gaat niet goed met de Nederlandse vlinder. Het jaar 2019 is zelfs een heel slecht vlinderjaar; het gemiddelde vlinderaantal per Nederlandse tuin was dit jaar 7,5 in vergelijking met 15 vlinders zo’n 10 jaar geleden. Dat is een halvering. Help de vlinder een handje mee door deze 5 planten ook in uw tuin of balkon te planten.

Vlindervriendelijke buitenruimte | 1.0 De kogeldistel (Echinops bannaticus)

De kogeldistel –Echinops bannaticus– trekt boordevol bijen en hommels aan, die dol zijn op de bloemen. Deze prachtige kogelronde, maar doornige bloemen zijn een échte eyecatcher in uw plantenborder(s). De bloemen kleuren prachtig blauw en paars en bevinden zich op het uiteinde van de stengels, die een lengte van 80 tot 110 cm hebben.

Plaats de kogeldistels in de volle zon, ze kunnen namelijk goed tegen de warmte. Ook op een voedselarme bodem groeien ze goed. De bloemen kunt u drogen en gebruiken als sierstuk in huis. Dat maakt deze vaste plant zeer veelzijdig.

2.0 Lavendel

Paarsige en blauwe lavendel ruikt niet alleen heel lekker, maar is ook ontzettend prachtig om aan te zien. De struik gedijt op droge, bekalkte grond en dient tweemaal per jaar goed gesnoeid te worden. Bij regelmatig snoeien, kan de plant zelfs de winter door. Lavendel wordt over het algemeen niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. Naast vlinders, wordt de plant regelmatig bezocht door hommels, bijen en vogels. De bloemen worden vaak gedroogd of gebruikt voor etherische oliën.

3.0 Herfstasters

Een ideale plant voor bijen en vlinder vanwege de late bloei. Met de herfstasters geniet u van heldere kleuren én een lange bloeiperiode. De bloemen zitten in schermvormige trossen en bestaan uit een krans van lintbloempjes rond een geel hart. Ze zijn in verschillende groottes en kleuren verkrijgbaar. Wit, rood, blauw en paars. Herfstasters houden van een goed gedraineerde grond. Geef ze dus niet te veel water. Ook gedijen ze goed in op een vruchtbare bodem en in de volle zon.

4.0 De hemelsleutel (Sedum)

Deze roze rode vetkruid bloeit in de late maanden augustus – oktober. De plant wordt 40 tot 50 cm hoog. De bloem en stengel kunt u natuurlijk ook als sierplant gebruiken. Snijdt hiervoor de stengel schuin af en plaats de bloem in een vaas water. Beter is het om de bloemen buiten te laten staan, zodat de vlinders er optimaal van kunnen genieten. Een groot voordeel voor de iets minder fanatieke tuinbezitters is dat deze plant geen bijzondere zorg nodig heeft en dus eenvoudig te onderhouden is.

Vlindervriendelijke buitenruimte | 5.0 Ijzerhard (verbena)

Ijzerhard is een plant die zich eenvoudig laat doorweven in uw tuin. Het verspreid dus vanzelf tussen uw andere planten door. De bloementjes van deze ‘verbena bonariensis’ verschijnen in juli tot en met september. De plant kan zeer hoog worden, gemiddeld genomen groeien de stengels door tot 100 – 140 centimeter. De plant gedijt zeer goed in de volle zon met voedzame bodem. De plant zal veel vlinders aantrekken in uw tuin of op uw terrein.

Ontvang gratis advies voor uw plantenbordes

En creëer zelf een vlindervriendelijke buitenruimte in uw tuin!

Wenst u meer te weten te komen over de juiste type vlinderplanten voor uw plantsoen of plantenborder? Kom voor een plantenadvies in contact met Allgroen bv. Dat kan door een reactie te plaatsen onder dit bericht of door ons contactformulier in te vullen.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant