Op deze manier creëert u een goede grondlaag die noodzakelijk is voor alle typen straatwerk

Het wegdek in straten en wijken wordt iedere dag zwaar belast door het verkeer. Een goede onderlaag is essentieel om het wegdek stabiel te houden en te voorkomen dat de stenen op de bovenste laag gaan schuiven. Bovendien hebben het straatwerk en de bodem ook te maken met verschillende krachtwerkingen door het verkeer. Van optrekken tot stilstaan. En zware gewichten van verschillende soorten motorvoertuigen. Goed straatwerk begint bij een goede bodem: sterk én met een goede samenstelling.

Goed straatwerk is niet alleen van levensbelang -denk aan de verkeersveiligheid- maar ook voor toelaatbaarheid van overtollig regenwater essentieel. De grond moet immers de opname van het overtollige water doorlaten en aankunnen. Maar waar moet u precies op letten bij de keuze naar de juiste soort ondergrond?

Allgroen bv zocht het voor u uit:

1. Bekijk of de ondergrond geschikt is om water door te laten

Let op of de ondergrond van het straatwerk goede afwaterende eigenschappen bezit. Hiernaast kunt u er ook voor kiezen om bestrating in een ‘open patroon’ te leggen met duidelijke, zichtbare voegen. Open voegen worden aangeraden wanneer er veel neerslag blijft liggen. Door de open voegen, kan het overtollige water snel wegzakken in de onderlaag. Het water stroomt dan uiteindelijk door naar het grondwater. Zo is de kans op overlast gering.

2. Let op dat het grondwaterpeil en de stabiliteit van de grond

Heeft u plannen om bijvoorbeeld een tuin of woonwijk te laten ophogen? Dan moet u erop letten dat de ondergrond op de juiste hoogte ligt ten opzichte van het grondwater. Wist u dat de ondergrond op veel plaatsen in Nederland niet voldoende sterk of stabiel is? Daarbij kan verharding niet direct op deze grondlaag worden geplaatst, maar moet de grond eerst worden opgehoogd of verbeterd. Uiteraard doet Allgroen bv voor werkzaamheden een goede inspectie van de grond. Wij laten u dan weten welke stappen er nodig zijn om het straatwerk op de best mogelijke manier aan te leggen.

3. Kies een geschikt type onderlaag

De kwaliteit van de ondergrond is altijd afhankelijk van de functie van de bestrating. Voor een voetpad geldt namelijk een andere belasting dan bijvoorbeeld een rijweg, waar de ondergrond een meer dragende functie heeft. Maar welke typen onderlagen zijn er precies? Wij zetten ze op een rij:

  • Gewoon zand: Gebruik het gewone zandbed voor eenvoudige tuinverhardingen zonder zware verkeersbelasting.
  • Verbeterd zand, het zogeheten brekerzand: zand voor plaatsen in de straat die zwaarder belast worden. Denk aan rotondes, kruispunten en oversteekplaatsen. Door de hoekige korrel -brekerzand- ontstaat een veel stabieler zandbed.
  • Een extra stabilisatie laag in een verbeterd zandbed, het zogeheten slakkenzand: dit zand wordt alleen bij projecten met zwaar verkeer of extreme belastingen toegepast. Daarbij wordt het zand soms gemengd met cement.

Weet u niet zeker welke type bij uw plannen past? Allgroen bv helpt u bij het uitzoeken van de juiste type onderlaag. Wij adviseren u hier tijdig over, voordat de werkzaamheden van start gaan. Alle fases van projectbeheersing worden daarbij uit handen genomen.

Meer ontdekken over straatwerk, zandvormen of onderlagen?

Of Allgroen bv betrekken bij uw eigen project? Kom met ons in contact. U geniet altijd van een professioneel resultaat, efficiënte projectbegeleiding én duidelijke werkomschrijvingen. Wij nemen bij uw infra– of grondproject al het werk uit handen.

Dit doen we al meer dan 39 jaar voor onze zakelijke- en particuliere opdrachtgevers.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant