AFWATERING IN DE TUIN
Afwatering in de tuin is erg belangrijk, zeker in Nederland, waar we (steeds vaker) te maken hebben met hevige regenbuien. Het is daarom goed om te kijken hoe je de afwatering in jouw tuin het beste kunt regelen. Zo voorkom je de vervelende gevolgen van wateroverlast.
Waarom is afwatering in de tuin zo belangrijk?
Een goede afwatering zorgt ervoor dat overtollig regenwater weg kan stromen, zodat het niet in de tuin blijft staan. Hierdoor voorkom je wateroverlast en bijkomende gevolgen, zoals:
- Verzakkingen: bij grondsoorten waarbij het water niet goed kan weglopen, kunnen waterplassen ontstaan. Hoe vaker dit voorkomt, hoe groter de plassen worden. Na verloop van tijd zal dit ervoor zorgen dat de grond gaat verzakken.
- Kortsluiting: als regenwater in contact komt met elektrische apparaten of kabels, kan dit kortsluiting veroorzaken. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot brand.
- Groen dat slecht groeit: planten hebben water nodig, maar te veel water kan ook schadelijk zijn. Als de grond te nat is, krijgen de wortels niet genoeg zuurstof. Hierdoor groeien planten slecht en kunnen zij zelfs doodgaan.
- Groene aanslag op tegels: wanneer tegels vaak vochtig zijn en weinig zonlicht zien, kan er algengroei ontstaan. Dit uit zich in groene aanslag op tegels.
- Schimmelvorming: schimmel gedijt in vochtige omstandigheden. Wanneer je het regenwater op je schuur, tuinhuis of aanbouw blijft liggen, kan dit gaan schimmelen.
6 tips voor een goede afwatering
Wij zetten 6 tips voor jou op een rij om de afwatering in jouw tuin goed te regelen, zodat je niet te maken krijgt van de gevolgen van wateroverlast.
1. Zorg voor voldoende groen
Groen is een natuurlijke manier om te helpen bij afwatering. Struiken, bomen, gras en planten helpen bij het opnemen en verdampen van regenwater.
- Struiken en bomen hebben een groot bladoppervlak. Hierdoor kunnen ze veel water opnemen.
- Gras heeft een losse bodemstructuur, waardoor het water goed doorlaat.
- Veel planten hebben wortels die diep de grond ingaan. Hierdoor kunnen zij water opnemen uit diepere lagen van de grond.
2. Kies voor halfverharding
Halverharding is een type verharding dat water doorlaat en helpt bij het afvoeren van water. Hierbij kun je denken aan grind, grastegels, houtsnippers en poreuze betonklinkers.
3. Leg een drainagesysteem aan
Als je tuin een slechte drainage heeft, kan een drainagesysteem uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen, zoals infiltratiesystemen, drainagebuizen en drainagekratten. Het juiste systeem hangt af van de grootte van de tuin en de grondsoort.
4. Zorg voor een goede bodemstructuur
Een goede bodemstructuur helpt water beter te laten doordringen. De grond moet los en luchtig zijn. Je kunt de bodemstructuur verbeteren door de grond regelmatig te bewerken. Hierbij kun je denken aan de grond spitten of compost toevoegen aan de grond.
5. Gebruik een regenwateropvangsysteem
Een regenwateropvangsysteem is een manier om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Hierbij kun je gebruikmaken van een regenton, een regenzuil of een watertank. Het water wordt opgevangen door de regenpijpen en in de regenton of watertank geleid.
6. Leg een afvoergoot aan
Een afvoergoot zorgt ervoor dat regenwater snel kan wegstromen. Lijngoten zijn de meest voorkomende soort afvoergoten. Deze worden vaak gebruikt naast bestrating of opritten. Sleuven worden vaak gebruikt in tuinen met veel planten en bomen.
De kosten voor een afwateringsysteem
De kosten voor een afwateringsysteem variëren afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grote van de tuin, de aard van de grond, de materialen die gebruikt worden en de complexiteit van het systeem.