Speeltoestellen

Voor kinderen is buiten spelen ontzettend belangrijk. Bij Allgroen zien we het belang van veilige gebouwde speelplaatsen die voldoen aan de juiste wet- en regelgeving. Door de deskundigheid van onze medewerkers zijn wij in staat speelplaatsen aan te leggen, te inspecteren en te onderhouden.

In Nederland is de veiligheid van speeltoestellen de verantwoordelijkheid van de NVWA. De fabrikant, leverancier of beheerder van een speeltoestel moet er dan ook voor zorgen dat het toestel veilig is en voldoet aan alle regels. Beheerders hebben daarnaast extra wettelijke verplichtingen om de veiligheid te borgen. Denk hierbij aan periodieke keuringen door een erkende instantie. Zo speel je veilig! Allgroen B.V. helpt hier graag bij.

Aanleg en onderhoud speeltuinen en speeltoestellen

Bij de aanleg van speeltoestellen dient met verschillende aspecten rekeningen te worden gehouden. Naast een degelijke montage moet een speeltoestel in de openbare ruimte voldoen aan de wettelijke normen. Onze gecertificeerde medewerkers kunnen u van advies voorzien bij het ontwerpen of inrichten van een speelplaats.

Om de speelplaats veilig te houden, is periodiek onderhoud noodzakelijk. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de staat en functionaliteiten van speelplaatsen, de onderdelen en eventuele gebreken. Samen met u overleggen we welk onderhoud er nodig is om de speeltuin of -plaats weer aan de juiste normen te laten voldoen. Neem nu contact met ons op en plan een afspraak in!

Spelen op het schoolplein

Vanzelfsprekend kunt u ons ook inschakelen voor het inrichten van een schoolplein. Denk hierbij aan de traditionele schoolpleininrichting, maar wat we ook steeds vaker voorbij zien komen is het groene schoolplein. Hier wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke elementen als steen, hout en gras.

aanleg speeltoestel
aanleg speeltoestellen

Natuurlijke speeltoestellen & hondenspeelplaatsen

Natuurspeelplaatsen zijn een leuke manier om kinderen in contact te brengen met de natuur. Zo worden kinderen op een creatieve en avontuurlijke manier uitgedaagd. Deze speelplekken / speeltoestellen bevatten natuurlijke elementen. Denk bijvoorbeeld aan hout, steen, zand, water en andere materialen uit de natuur.

Hondenspeelplaatsen zijn een belangrijke plek voor honden en hun baasjes om veilig samen te kunnen spelen en socialiseren. Daarvoor moet de plek voldoen aan de volgende punten:

  1. De hondenspeelplaats moet goed bereikbaar zijn;
  2. De plek moet veilig zijn. Bijvoorbeeld door middel van een omheining rondom het speelgebied;
  3. Tot slot moet de speelplaats uitdagend zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van verschillende hindernisbanen.

Hondenspeeltuinen zijn een waardevolle toevoeging aan de buurt. Het is een plek waar mens en dier samen kunnen komen. Het aanleggen van een hondenspeelplek vereist kennis en kunde. Allgroen helpt u hier graag bij. Vraag meer informatie aan! Goed om te benoemen is dat we ook onderhoud plegen aan hondenspeelplekken.

Natuurlijke speelplaats
Hondenspeelplaats

Inspectie van speelvoorzieningen

Zowel de aansturing als de onderhouds- en aanlegploegen mogen uw speeltoestellen controleren, risico’s beoordelen en de materialen en ondergronden inspecteren. Tevens kunnen onze medewerkers u voorzien van advies betreft het onderhoud van de speelvoorzieningen.

Bent u in bezit van een speeltoestel of speelplaats en wilt u deze laten controleren? Onze collega’s komen graag bij u langs. Tijdens de afspraak geven we u meer informatie over wanneer een speelvoorziening in gebruik genomen mag worden, en welk onderhoud er eventueel uitgevoerd moet worden. Via het formulier kunt u uw gegevens achterlaten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Informatie aanvragen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wetgeving speeltoestellen

Wat zijn de wettelijke eisen als het gaat om de veiligheid van een speeltoestel?

In Nederland zijn er sinds 1996 strenge regels voor speeltoestellen in de openbare ruimte. Dit was nodig vanwege het grote aantal ongevallen. De wet, genaamd Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS), zorgt ervoor dat alle speeltoestellen veilig zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of de toestellen aan de regels voldoen. Zij zijn de enige die speeltoestellen kunnen sluiten en boetes kunnen uitschrijven aan de beheerder.

In Europa zijn er strenge regels voor de veiligheid van speeltoestellen. Deze regels, vastgelegd in de EN 1176 (NEN-EN 1176 in Nederland), bepalen eisen voor o.a. materiaalgebruik, valbescherming en toegankelijkheid.

Welke speeltoestellen vallen onder de WAS?

De Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) omschrijft wat een speeltoestel is. Het gaat om toestellen die bedoeld zijn voor plezier en ontspanning, en waarbij je alleen gebruik maakt van zwaartekracht en je eigen kracht.De WAS maakt echter een uitzondering voor:

  • Speeltoestellen in de tuin of binnenshuis: Deze vallen onder de regels voor speelgoed.
  • Elektrische speeltoestellen: Deze vallen onder de regels voor elektrische producten.
  • Speeltoestellen die kinderen zelf maken: De beheerder is hier niet verantwoordelijk voor, tenzij de beheerder ze in stand houdt.

Voor wie gelden de regels van de WAS?

  1. Ontwerp en productie. De ontwerper, fabrikant en importeur/distributeur van een speeltoestel zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Zij moeten ervoor zorgen dat het toestel voldoet aan alle eisen en geen gevaar oplevert.
  2. Gebruik: De beheerder van een speeltoestel is verantwoordelijk voor de veiligheid. De beheerder moet het toestel regelmatig controleren en onderhouden. De beheerder moet ervoor zorgen dat het toestel op een veilige manier wordt gebruikt. Allgroen B.V. kan helpen bij het juist onderhouden en checken van het toestel!
  3. Verhuur: De verhuurder is verantwoordelijk voor het correct plaatsen van het toestel. De verhuurder kan dit zelf doen of duidelijke instructies geven aan de huurder.

Bekijk ook eens onze speelprojecten

Klik op één van de onderstaande foto’s om meer te lezen over het project.

‘Natuurlijk spelen in Zwijndrecht’ | Renovatie van 3 speelplaatsen2024-05-03T11:39:40+02:00
natuurlijke speelplaats

VRAAG EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE AAN

Wilt u een project of dienst laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.
Zo weet u precies waar u aan toe bent.