Zelf onkruid bestrijden

5 Effectieve manieren om onkruid te bestrijden

TIP: Met onze wetenschappelijke onderbouwde onkruidbestrijdingsmethode(s) houd u invasieve onkruidsoorten zoals De Japanse Duizendknoop, Springbalsemien en de Reuzenberenklauw onder controle. Zo krijgt u weer grip krijgt op de situatie.

Onkruid is een ongewenste plant, die zich kan vermenigvuldigen op ongerepte grond. Sommige exoten onkruidsoorten kunnen zelfs schade aanbrengen aan de natuur.

Onkruid is vaak een hardnekkig probleem in openbare en particuliere tuinen. Hoe komt u er zo snel mogelijk vanaf?

Wij hebben 5 effectieve manieren tegen onkruid voor u op een rij gezet:

1. Bedek de grond met natuurlijke bouwstoffen of bodembekkers

U kunt uw tuin onkruidvrij houden door uw grondoppervlakte te bedekken met een natuurlijke bouwstof. Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken.

U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers. Dit zijn plantjes die laag bij de grond groeien en dicht op elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen ruimte krijgt om te groeien.

2. Regelmatig de grond schoffelen of onkruid uitgraven

Regelmatig de tuin schoffelen houdt niet alleen uw grond gezond, maar het houdt ook onkruidgroei tegen. Veel onkruid is eenjarig. Dit groeit niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt.

Meerjarig onkruid moet worden uitgegraven. De wortels van deze soorten zitten dieper in de grond, en deze zijn moeilijk te verwijderen met alleen een schoffel. Geadviseerd wordt om een plantschepje of een wortelsteker te gebruiken.

3. Kokend water

Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen.
Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen. Bij een paardenbloem of wortelonkruid is het aan te raden om veel water te gebruiken.

Liever iets anders gebruiken dan kokend water? Met een gasbrandertje of elektrische brander kunt u onkruid weg schroeien. Het enige nadeel hiervan is dat u dit regelmatig moet herhalen, omdat de wortels van het onkruid niet bereikt worden. Let altijd goed op wanneer u werkt met brandbare apparaten. Zorg dat er altijd voldoende water klaar staat voor een ongeval.

Wist u dat Allgroen bv beschikt over milieuvriendelijke hete lucht onkruid verdelgers? Ook voor beschikbaar voor verhuur: 

4. Materiaal onder of tussen verhardingen

Bij de aanleg van een terras of plantsoen kunt u gebruik maken van materialen tegen onkruid. Bijvoorbeeld een worteldoek die u kunt aanleggen onder tegels of grindpaden. Gebruik schoon zand of speciale voegvulling tegen het kiemen van onkruid.

5. Chemische bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt meestal niet geadviseerd. Deze middelen doden niet alleen uw onkruid, maar ook insecten, dieren of planten die u waarschijnlijk wilt behouden. Toch liever wel graag werken met bestrijdingsmiddelen? Volg de gebruikersaanwijzing van het product nauwkeurig op.

Let op: er zijn middelen te koop op basis van azijnzuur. Deze middelen mogen alleen pleksgewijs gebruikt worden. Bij bestrating mogen de middelen niet gebruiken bij open water en/of afvoerputten.

Verder lezen op dit thema

Meer informatie over chemische bestrijdingsmiddelen?

Bekijk onze blog: Wat kunt u na het verbod op chemische onkruidbestrijding nog wel gebruiken?

Wilt u meer weten over onkruid verwijderen?

Wilt u meer informatie over de juiste keus voor het verwijderen van onkruid in uw situatie? Neem contact op met onze medewerkers via info@allgroenbv.nl of bel met 078 61 62 837.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant