‘Natuurlijk spelen in Zwijndrecht’ | Renovatie van 3 speelplaatsen

Samen met een speeltoestelleveranciers zal Allgroen bv de komende 3 weken zorg dragen voor de renovatie van 3 aparte speelplaatsen in Zwijndrecht. Daarbij zullen de nieuwe speelplaatsen in het teken staan van ‘natuurlijk spelen’. Spelen in de natuur ontwikkelt kinderen op cognitief, lichamelijk en sociaal vlak. En is daarbij ontzettend belangrijk op het gebied van avontuur en uitdaging.

Oog voor een duurzame en groene leefomgeving is een belangrijk onderdeel van de missie van Allgroen bv. En daar sluit dit project zeker op aan.

We zijn eind november 2020 al gestart met de eerste renovatiewerkzaamheden. De speelterreinen worden gerenoveerd in de Verleunstraat (Lindtsedijk), W. Snelliusweg (Noord) en Schaerlaeckenoord (Walburg). De speelterreinen verschillen allemaal in omvang en afmetingen, waardoor er voor ieder speelterrein een eigen ontwerptekening is gemaakt door een externe partij.

Hieronder zullen wij per speelplaats de beoogde werkzaamheden kort toelichten:

Verleunstraat (Lindtsedijk)

Allgroen bv zal in de Verleunstraat zorg dragen voor het plaatsen van voldoende gras en diverse heesters.

Aan de linkerzijde van het speelterrein komt ‘struingroen’, dat zijn groene bosjes waar kinderen doorheen kunnen kruipen en zo een ‘eigen’ pad kunnen creëren.

Aan de rechterzijde van het terrein zullen wij een mooie bloemenweide inzaaien met verschillende soorten bloemenzaden. Door het tegelpad, wordt het speelterrein verdeeld in ongelijke delen. In de 2 aparte delen plaatsen wij vervolgens een speelboom en een klimboom. De klimboom is een ‘meerstammige Acer Camoestre’ en is bij het plaatsen zo’n 4/5 meter hoog.

Daarnaast zal Allgroen bv stapstenen op het gras plaatsen, bij-vriendelijke beplanting aanleggen voor de bijen en een insectenhotel plaatsen. Tot slot komen er duidelijke informatieborden waarin men meer kan lezen over de biodiversiteit in het speelgebied.

Natuurlijk is een speeltuin nooit af zonder de juiste toestellen. Daarom plaatst ons partnerbedrijf de volgende speelelementen in de speeltuin van de Verleunstraat:

 • Schommel
 • Duikelrek (huidige terugplaatsen)
 • Veerwip (huidige terugplaatsen)
 • Klimtoestel
 • Balanceerparcours

Er zal hier dan ook veel te beleven zijn voor alle kinderen uit de buurt!

Download de ontwerptekening

Ontwerptekening: Verleunstraat

Wilt u alle onderdelen van het speelterrein in de Verleunstraat nog eens terugzien? Bekijk dan de ontwerptekening door op de onderstaande knop te klikken:

Download de ontwerptekening

Ontwerptekening W. Snelliusweg

Bekijk ook eens de ontwerptekening van de speelplaats op de W. Snelliusweg én klik op de groene knop om de ontwerptekening in het groot te bekijken:

W. Snelliusweg (Noord)

Op de W. Snelliusweg doen we iets soortgelijks als op de Verleunstraat, maar hebben we daar minder ruimte omdat de speelplaats een stuk kleiner is. In plaats van een bloemenweide, zullen de hoveniers van Allgroen bv diverse bloembollen plaatsen. Krokussen en narcissen zullen deze speelplaats fleurig en bovenal kleurrijk doen ogen.

Allgroen bv plaatst, naast volop groen ook mooie zwerfkeien. Dat zijn grote stenen waar kinderen op kunnen klimmen. Via verschillende boomstamschijven maken we het bovendien mogelijk om goed te balanceren. Natuurlijk vullen we het terrein aan met voldoende gras en mooie heesters.

Ons partnerbedrijf plaatst de volgende speelelementen in de speeltuin op de W. Snelliusweg:

 • Een boomhut
 • Een duikelrek
 • Familieschommel

Er zal in deze speelplaats dus veel te beleven én te klauteren zijn!

Schaerlaeckenoord (Walburg)

De speelplaats aan de Schaerlaeckenoord (regio Walburg) lijkt qua indeling erg op die van de Verleunstraat. Ook hier zullen de hoveniers van Allgroen bv namelijk zorg dragen voor het inzaaien van een bloemenmengsel, voor een kleurrijk eindresultaat. Ook worden er veel struingroenbosjes gebruikt, zodat de kinderen fijn kunnen spelen.

Omdat er veel ruimte is in deze speelplaats, plaatsen we in het midden van het terrein een heuvel. Uniek aan deze speelplaats ten opzichte van de andere twee speelplaatsen, is dat er hier voor een waterelement is gekozen. Het waterelement wordt langs de heuvel geplaatst. Op de top komt een speciale waterpomp met een natuurlijk stromende beek naar beneden.

Daarnaast zullen we ook hier mooie klimbomen plaatsen; waaronder de Castanea Savita (meerstammige). Deze klimboom wordt aangevuld met 2 andere  sierbomen. Het terrein wordt afgewerkt met diverse verstopbosjes, gras, boomstamschijven en een speciale wilgentunnel.

De wilgentunnel wordt van wilgentakken gemaakt. Deze worden gebogen en achter elkaar in de grond geplaatst. In de zomer groeit de tunnel zo helemaal dicht en vormt het een natuurlijke tunnel.

Onze speeltoestellen partner zal ook in deze speelplaats zorg dragen voor het plaatsen van de volgende speeltoestellen:

 • Schommel
 • Glijbaan
 • Klimrek
 • Speelboot

Eveneens wordt het terrein van een duidelijk informatiebord voorzien, waar de bezoekers alles te weten komen over de biodiversiteit in het gebied. Tot slot zullen wij een groot insectenhotel plaatsen, ter bevordering van de biodiversiteit.

Download de ontwerptekening

Ontwerptekening: Schaerlaeckenoord

Bekijk hieronder de ontwerptekening van Schaerlaeckenoord (Walburg) te Zwijndrecht:

Impressiefoto’s

Bekijk hieronder de foto’s van de beginnende werkzaamheden:

Natuurlijk spelen en duurzaamheid wordt steeds belangrijker!

Bij steeds meer openbare ruimtes, zoals speeltuinen, speelt duurzaamheid een steeds zwaardere rol. Zo ook op het gebied van biodiversiteit en het daarbij verbeteren van de leefruimte voor bijen, insecten, vogels, vlinders en kleine (wilde) dieren. Allgroen bv helpt u in beide gevallen snel verder. Zo geven we met behulp van insectenhotels kwetsbare insectengroepen meer beschutting én zorgen de juiste plantencombinaties voor een verhoging van de biodiversiteit.

Met een beplantingsplan op maat, onderzoeken wij altijd de juiste combinaties planten, bomen, bloemen, bodembedekkers, grassen en zaden voor uw terrein. Een beplantingsplan is een kleine investering, maar zorgt voor veel meer balans op het perceel. Heeft u interesse in een beplantingsplan? Vraag deze eens op via deze pagina op onze website.

Ook bij dit project stimuleren we de duurzaamheid door verschillende materialen en elementen opnieuw te gebruiken of terug te plaatsen. Zo worden alle afvalbakken en bankjes hergebruikt. Bij Allgroen bv hechten we veel waarde aan duurzaam werken. Het recyclen of hergebruiken van materialen en elementen komt bij veel van onze projecten steeds vaker voor. Het is namelijk extreem zonde om elementen te vervangen die nog in uitstekende staat verkeren. Zo verlaagt u ook als opdrachtgever de carbon footprint.

Volg dit project op de voet!

Wij maken het mogelijk om dit project via onze website te blijven volgen. Omdat het project ‘natuurlijk spelen in Zwijndrecht’ op de korte termijn zal worden uitgevoerd, zullen wij de website de komende 3 weken deze pagina steeds bijwerken met nieuwe foto’s van de voortgang van het project. De prognose is dat alle 3 de speelplaatsen nog voor de jaarwisseling naar 2021 succesvol door ons worden afgerond.

Wilt u als eerste op de hoogte blijven van de status van dit project? Volg ons dan op LinkedIn of op Facebook.

Wilt u daarnaast nog meer te weten komen over het realiseren van een ‘natuurlijke speelomgeving’ in uw buurt? Lees dan meer over dit onderwerp en bekijk de volgende interessante pagina’s:

Natuurlijk is het ook mogelijk om bij interesse eens persoonlijk met ons in contact te komen. Daarvoor vult u het online informatieformulier in op de website van Allgroen bv. Samen kijken we dan samen naar de maatregelen voor uw terrein die het mogelijk maken om natuurlijk spelen te kunnen waarborgen.