Hemelwater afvoer
Allgroen bv weet als geen ander dat nieuw aangelegde tuinen ook oplossingen tegen het veranderende klimaat moeten bieden. Zo valt er ook in Nederland steeds meer water in kortere tijd. Daar is uw tuin of openbare ruimte wellicht nog niet voor ingericht. Samen met u kijken we naar de beste oplossing voor hemelwater afvoeren in uw tuin.
Allgroen bv verzorgt daarbij het complete proces voor u. Van oriëntatie, tot plaatsing en nazorg. We zijn als organisatie ISO-9001 en VCA gecertificeerd. En beschikken daarnaast ook over het CO2-Bewustheidscertificaat. Daarmee willen we niet alleen een hoge kwaliteit dienstverlening aanbieden, maar zijn we ook uw duurzame partner in de buitenruimte!
Het belang van hemelwater afvoeren
Bij hemelwater afvoer wordt het regenwater eigenlijk om een slimme manier weggeleid, zodat het geen schade kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan overstromingen of het wegslepen van aarde. Hieronder vindt u nog een paar voorbeelden van waarom regenwater afvoeren in de grond zo belangrijk is:
- Overstromingspreventie: Een van de meest voor de hand liggende redenen voor hemelwaterafvoer is het voorkomen van overstromingen. Wanneer regenval niet adequaat wordt afgevoerd, kan water zich ophopen in straten, werven, en zelfs huizen. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade aan eigendommen en kan zelfs levens in gevaar brengen.
- Erosie controle: Hemelwaterafvoersystemen helpen ook bij het voorkomen van bodemerosie. Als water zomaar over de grond stroomt, kan het aarde meenemen. Dit is erg slecht voor landbouwgrond en kan zelfs gevaarlijk zijn voor heuvels en dijken.
- Waterkwaliteit: Als regenwater over wegen en andere harde oppervlakken stroomt, kan het vuil oppikken, zoals olie, chemicaliën en zware metalen. Een goed afvoersysteem kan dit vuil uit het water halen voordat het in rivieren, meren of de oceaan belandt, waardoor het water schoon blijft.
- Grondwateraanvulling: In bepaalde gebieden wordt regenwater verzameld en hergebruikt, zoals voor het besproeien van gewassen of het bijvullen van ondergrondse waterreservoirs. Dit helpt om zoetwaterbronnen te sparen.
- Klimaatverandering: Met de toenemende frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering, wordt een effectieve hemelwaterafvoer nog belangrijker. Steden moeten zich aanpassen om de impact van zware regenval en stormen te minimaliseren.
Hoe kun je regenwater afvoeren?
- Drainagebuizen: deze buizen worden vaak geïnstalleerd om wateroverlast te voorkomen, de bodem te ontwateren en de grondstructuur te verbeteren. Drainagebuizen kunnen verschillende vormen en materialen hebben, afhankelijk van het beoogde gebruik en de omgeving waarin ze worden geplaatst.Er zijn twee soorten drainagebuizen:
- Geperforeerde drainagebuizen: Deze buizen hebben kleine gaatjes of sleuven langs hun lengte, waardoor water in de buis kan bewegen. Meestal worden geperforeerde buizen in de grond gelegd en omringd door grind of ander materiaal dat water kan doorlaten. Als de grond veel water bevat, stroomt het water door de gaatjes in de buis en wordt het naar een specifieke plek geleid, zoals een afvoerput. Dit helpt om overtollig water weg te krijgen en voorkomt waterophoping.
- Niet-geperforeerde drainagebuizen: In tegenstelling tot buizen met gaatjes of sleuven, hebben niet-geperforeerde buizen geen openingen langs hun lengte. Deze buizen worden vaak gebruikt om water over grote afstanden te verplaatsen, bijvoorbeeld om regenwater van de ene plek naar de andere te brengen op een terrein. Ze worden meestal omhuld met een soort stof, genaamd geotextiel, om te voorkomen dat vuil de buis verstopt.
- Draingaten: dit zijn kleine openingen of gaatjes die in verschillende structuren en materialen voorkomen. Ze worden gebruikt om water weg te leiden en te voorkomen dat het zich ophoopt. Deze openingen zijn nuttig in verschillende situaties en omgevingen, denk aan: containers en potten, gebouwen en constructies, afvoersystemen, hulpmiddelen en apparaten.
- Infiltratiesysteem: dit is een technische methode om regenwater of overtollig water de grond in te laten trekken en te laten opnemen door de aarde. Het hoofddoel van zo’n systeem is om problemen door te veel water te vermijden. In plaats van dat het water snel wegstroomt naar rivieren of rioleringen, wordt het hemelwater gecontroleerd in de grond gebracht, waar het langzaam wordt geabsorbeerd.
- Half verharding: betreft een soort oppervlak- of bestratingsmateriaal dat zich ergens in het midden bevindt tussen volledig verharde oppervlakken, zoals asfalt of beton en onverharde grond, zoals aarde of gras. Dit type materiaal wordt vaak toegepast in situaties waar een solide ondergrond vereist is, bijvoorbeeld voor paden, opritten, parkeerplaatsen en andere gebieden, maar waar de voordelen van een volledig verharde oppervlakte niet nodig zijn. Voorbeelden van half verharden materialen zijn: grind, schelpen, gebroken puin en stabilisatiegrids.
- Regenwatertank: ook bekend als een regenwateropvangsysteem of regenwateropslagtank, is een speciaal ontworpen reservoir dat regenwater verzamelt en bewaart voor hergebruik. Dit systeem vangt regenwater op dat anders verloren zou gaan door weg te stromen van daken, bestratingen of andere oppervlakken, en slaat het op voor diverse doeleinden in huishoudens, bedrijven en de landbouw. Deze regenwater afvoer wordt ook vaak voor in de tuin gebruikt.
- Ondergronds: deze type tank is ontworpen om onder de grond te worden geïnstalleerd. In tegenstelling tot bovengrondse regenwatertanks, die zich boven de grond bevinden en zichtbaar zijn, worden ondergrondse tanks begraven in de bodem, waardoor ze meestal niet zichtbaar zijn.
- Bovengronds: dit is een populaire keuze voor huishoudens, bedrijven en agrarische toepassingen waar ruimte en zichtbaarheid geen belemmeringen vormen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen en voor het oog zichtbaar.
- Groene daken: het effect van een groendak op het opvangen van regenwater kan variëren afhankelijk van het ontwerp, de dikte van de substraatlaag en de plantensoorten die worden gebruikt. Groendaken zijn een duurzame manier om regenwaterbeheer in stedelijke gebieden te verbeteren, wateroverlast te verminderen en de kwaliteit van het stedelijke milieu te bevorderen.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN REGENWATEROPVANGSYSTEEM?
Een regenwatersysteem biedt u als particuliere eigenaar, instelling of organisatie de volgende voordelen:
- U draagt effectief bij aan het verminderen van de wateroverlast in de omgeving;
- Uw waterfactuur daalt aanzienlijk met in de meest gunstige gevallen zelfs met zo’n 50%;
- U verkleint uw ecologische voetafdruk wanneer u investeert in duurzame oplossingen in en rondom uw woning of bedrijf;
- In regenwater zit minder kalk, wat beter is voor de levensduur van uw machines en/of leidingen;
- Geniet van een slim en duurzaam systeem voor het opvangen, filteren en pompen van gratis regenwater!