Een gids voor het planten van bollen: zo doet u dat!

Een gids voor het planten van bollen: zo doet u dat!

Terwijl de herfstblaadjes langzaam naar de grond dwarrelen en het buitenseizoen erop zit, is het tijd om te denken aan de vreugde en kleur die het voorjaar met zich meebrengt. Want als u nu begint met planten, dan heeft u in het vroege voorjaar een kleurrijke en prachtige tuin wanneer de eerste lentestralen verschijnen. Allgroen B.V. neemt u mee in de wereld van bollen planten, waar eenvoudige stappen resulteren in een prachtig resultaat. Dit is de gids voor het planten van bollen.

Wanneer kunt u bloembollen planten?

Het kiezen van de juiste tijd en plaats om bloembollen te planten is essentieel voor een succesvolle bloei. In Nederland is de beste tijd om bloembollen te planten meestal in de herfst, tussen september en november. Het weer is dan koeler, maar de grond is nog steeds warm genoeg, zodat de bollen kunnen wortelen voordat de winter begint.

Hagen knippen

Uw partner in in groen, grond en infra!

  • Flexibele dienstverlening

  • Actief in Zuid-Holland (+/- 50km rondom Dordrecht)

  • Professioneel resultaat

  • Aantrekkelijk tarief

  • Binnen 7 dagen een offerte op maat

Dit zijn de stappen voor het planten van bollen

Bij het kiezen van bloembollen is het belangrijk om te letten op de bloeiperiode, de hoogte en de locatie in de tuin. Voor een vroege lente-explosie zijn krokussen, sneeuwklokjes en narcissen uitstekende keuzes. Als u een late voorjaarsbloei wilt, kunt u denken aan tulpen of hyacinten. Het planten van bloembollen is best een eenvoudige klus. U moet alleen even de stappen weten. Allgroen legt het u uit!

1. Voorbereiding van de grond

Voordat u begint met het planten van bollen, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Maak de grond vrij van onkruid en kleine steentjes. U kunt wat compost of organische meststoffen toevoegen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

2. Het graven een gat voor de bloembol

Graaf een gat dat diep genoeg is voor één of meerdere bloembollen. Houd hierbij deze regel in het achterhoofd:
De bloembol moet twee tot drie keer zo diep geplant worden als de hoogte van de bol zelf.

handmatig snoeien

3. De bollen plaatsen

Plaats de bol met de punt omhoog zachtjes in het gat. Bedek het met aarde, maar duw hierbij niet te hard om beschadiging te voorkomen. Zorg ervoor dat de bol stevig in de grond zit en dat er voldoende ruimte tussen de bollen zit. Houd daarbij deze regel in het achterhoofd: De ruimte tussen de bloembollen is meestal ongeveer twee á drie keer de breedte van de bol. Dit zorgt voor luchtcirculatie en voorkomt schimmelproblemen.

Voorbeeld: Gaat u tulpen planten met bloembollen van 5 cm? Dan moeten ze 15 cm diep geplant worden en 15 cm uit elkaar.

4. De zorg van de bloembollen

Als de grond droog is, is het goed om de bloembollen direct wat water te geven. Na het planten van de bloembollen is het belangrijk om ze goed te blijven verzorgen. Tijdens droge periodes kunt u ze het beste regelmatig wat water geven. U kunt ook wat mulch aanbrengen rond de bollen om de bodemvochtigheid te behouden en onkruidgroei te verminderen.

Machinaal snoeien

Allgroen inschakelen bij het planten van bollen

Wilt u zeker weten dat uw bloembollen goed groeien en bloeien? Vraag dan hulp aan de professionals van Allgroen. Onze medewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste bollen voor uw tuin. We geven u ook advies over het planten en verzorgen van bloembollen. Laat ons u helpen om uw buitenruimte om te toveren tot een kleurrijke, bloeiende droomwereld.

Alle blogonderwerpen

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de groen, infra en machinewerk sector! Kies één van de onderwerpen om meer over te lezen.

Allgroen B.V. helpt u verder

Wilt u informatie ontvangen over de werkzaamheden van Allgroen B.V.? Vul het onderstaande formulier en we nemen snel contact met u op! Voor al uw groen, grond, infra en machineverhuur is ons bedrijf de meest geschikte keuze bij ieder project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontdek al onze diensten