DRAINAGE AANLEGGEN IN DE TUIN

Hevige regenval brengt veel schade met zich mee. Uw tuinmeubelen, bestrating, beplanting, vijver, verlichting en terras zijn niet bestand tegen grote waterplassen en langdurige regen. Tevens komt het riool erg onder druk te staan bij een ophoping van water. Met een goed werkend drainagesysteem zorgt u ervoor dat bij hevige regenbuien het water via diverse manieren snel kan afvloeien.

De werking van een drainage systeem

Een drainage systeem in de tuin is een netwerk van ondergrondse buizen dat overtollig water afvoert. Dit water kan afkomstig zijn van regen, smeltende sneeuw of grondwater. Een drainage systeem is nodig om natte plekken in de tuin te voorkomen, waardoor planten kunnen verrotten en het gras kan verzuipen.

De werking van een drainage systeem is als volgt:

 1. Regenwater valt op de grond.
 2. Het water sijpelt door de grond en komt in de drainagebuizen terecht.
 3. Het water loopt door de drainagebuizen naar de afvoer.

Een drainage systeem is een effectieve manier om natte plekken in de tuin te voorkomen. Het is een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt, doordat u minder last heeft van verrotte planten en verzopen gras.

Waarom is het belangrijk om drainage aan te leggen?

Drainage is belangrijk om natte plekken in de tuin te voorkomen. Natte plekken kunnen schadelijk zijn voor planten, het gras en zelfs de fundering van uw huis.

Hier zijn enkele redenen waarom drainage belangrijk is:

 • Het voorkomt dat planten verrotten. Planten hebben lucht nodig om te groeien. Als er te veel water in de grond zit, kan er geen lucht meer bij de wortels komen. Hierdoor kunnen de planten verrotten.
 • Het voorkomt dat het gras verzuipt. Gras heeft ook lucht nodig om te groeien. Als er te veel water in de grond zit, kan het gras niet meer ademen. Hierdoor kan het gras verzuipen en doodgaan.
 • Het voorkomt wateroverlast. Drainage kan helpen om de grondwaterstand te verlagen. Dit is belangrijk om wateroverlast te voorkomen.
 • Het verbetert de structuur van de grond. Drainage kan helpen om de grond los en luchtig te houden. Dit is gunstig voor de groei van planten en het gras.

ondergrondse watertank

Welke soorten drainage zijn er?

Er zijn verschillende soorten drainage die gebruikt kunnen worden. Hieronder worden de verschillende varianten uitgelegd.

 • Ringdrainage is een type drainage dat wordt gebruikt om water rond een gebouw of structuur af te voeren. Het wordt vaak gebruikt om wateroverlast rond huizen en andere gebouwen te voorkomen. Ringdrainage bestaat uit een ring van drainagebuizen die rond het gebouw of de structuur worden gelegd. De buizen worden gevuld met grof zand of grind om water te kunnen afvoeren.
 • Oppervlaktedrainage is een type drainage dat wordt gebruikt om water aan de oppervlakte van de grond af te voeren. Het wordt vaak gebruikt in tuinen met kleigrond, die slecht water doorlaat. Oppervlaktedrainage bestaat uit sleuven die aan de randen van de tuin worden gegraven. De sleuven worden gevuld met grof zand of grind om water te kunnen afvoeren.
 • Groendrainage is een type drainage dat gebruikmaakt van planten om water af te voeren. Het wordt vaak gebruikt in tuinen met een hoge grondwaterstand. Groendrainage bestaat uit het planten van planten die goed water kunnen afvoeren, zoals wilgen, elzen en esdoorns. Deze planten hebben een groot wortelstelsel dat het water uit de grond kan halen.

Drainage laten aanleggen door een specialist

Er zijn een aantal redenen waarom u drainage voor in de tuin moet laten aanleggen door een specialist als Allgroen B.V.:

 • Wij hebben de kennis en ervaring om het juiste type drainagesysteem voor uw tuin te ontwerpen en aan te leggen. Dit is belangrijk, omdat het type drainagesysteem dat u kiest afhankelijk is van de grondsoort, de grootte van uw tuin en de aanwezigheid van andere gebouwen of structuren.
 • Wij hebben de juiste gereedschappen en materialen om het drainagesysteem goed aan te leggen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het drainagesysteem goed werkt en niet lekt.
 • Wij kunnen u helpen bij het onderhoud van het drainagesysteem. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het drainagesysteem goed blijft werken en niet verstopt raakt.

VRAAG EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE AAN

Wilt u een project of dienst laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.
Zo weet u precies waar u aan toe bent.