40 Bomen maken plaats voor BP-tankstation

In Dordrecht aan de Laan der Verenigde Naties, ter hoogte van de ’s Gravendeelsedijk en de Handelskade, moesten 40 bomen plaatsmaken voor de plannen van een nieuw tankstation. Het gebied krijgt in de loop van het jaar een nieuw bestemmingsplan, namelijk het oude BP-tankstation. Deze verhuist van de huidige locatie (net onder de brug) naar de Laan der Verenigde Naties. Daar wordt binnenkort mee gestart. De kap was de eerste stap om het terrein klaar te maken.

Inspectie Flora & Fauna Wet

De kap is uitgevoerd tussen 03 en 07 april 2018. Eind maart is er al door een erkende specialist een controle uitgevoerd volgens de Flora & Fauna Wet. Zo’n controle is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen (beschermde) diersoorten in gevaar komen. Dat kan het geval zijn wanneer er beduidend veel bomen worden gekapt. Soms hebben vogels nesten in de bomen opgebouwd. Echter was er voor dit project geen sprake van bedreigende situaties en nestopbouw. Dus kon Allgroen bv met een gerust hart de geplande werkzaamheden uitvoeren.

Snelle kap dankzij de geavanceerde boomgrijper

Ons personeel heeft zorg gedragen voor de werkzaamheden op een veilige en verantwoordelijke wijze. Daarvoor hebben wij onze European Tree Workers (ETW) ingezet, samen met een aantal hoveniers. Om de snelheid én de veiligheid van de kap te bewerkstelligen, hebben we onze Takeuchi boomgrijper gebruikt. Daarmee kunnen wij de boom als het ware vasthouden of stabiliseren, terwijl deze wordt gekapt. Ook het vervoeren van de gekapte boom naar de container wordt met onze boomgrijper vereenvoudigd.

Transport in eigen beheer

De gekapte bomen zijn grotendeels in stukken gezaagd door ons vakbekwame personeel. Het takhout is gestort in Moerdijk. Tevens zijn de stammen op lengte afgezaagd. Deze zijn ook direct vervoerd naar het afleveradres in Moerdijk.

Het transporteren van het ‘restafval’ heeft plaatsgevonden door de eigen vrachtwagens met containers door onze enthousiaste chauffeurs. Wij hebben vrijwel al het materieel in eigen beheer. Zo kunnen we nog sneller schakelen voor onze klanten.

Verloop project Laan Der Verenigde Naties: Dordrecht

Inmiddels is het bestemde gebied volledig geruimd van bomen en planten. Het project is in afwachting van de Gemeente Dordrecht en de civiele aannemer van het project. Wanneer de verhuizing van het tankstation in gang wordt gezet is nog niet bekend. Na de verhuizing van het tankstation en de herinrichting van het terrein, zullen er nieuwe bomen worden teruggeplaatst.