Het nut van bodemleven

In tuinen en plantsoenen met veel groen barst het natuurlijk van het leven. Als u even goed kijkt ziet u verschillende insecten, vogels en andere dieren. Maar onder de grond is het nog veel drukker! De bodemgrond krioelt van het leven en is daarnaast ook nog eens erg nuttig voor het landleven en dus ook voor de mens.

We zien steeds vaker dat mensen die weinig met tuinieren hebben, hun hele tuin dicht leggen met tegels. Toch is het goed om altijd nog wat groen te houden. In dit blogbericht laten we u het nut van bodemleven zien.

Wat zit er allemaal in de grond?

Veruit het grootste gedeelte van het bodemleven kunnen wij met het blote oog niet eens zien. Om een voorbeeld te geven van hoeveel dat is; in 1 gram bodemgrond bevat honderden wormen, pissebedden en micro organismen, duizenden schimmels en soorten bacteriën.

Zelfs de wetenschap weet nog niet alles over alle verschillende soorten leven in de bodem, zoveel is het dus.

Daarnaast is het ook lastig om te onderzoeken wat de taak en functie van elk beestje, elke schimmel of bacterie is.

Waarom is bodemleven belangrijk?

We weten wel dat heel veel micro organismen samenwerken met planten en dieren, waardoor ze kunnen groeien en voortplanten. Er zijn bijvoorbeeld schimmelsoorten, die zich nestelen aan de wortels van bomen en planten. Deze schimmels helpen om voedingsstoffen en vocht uit de bodem te halen en geven dit door aan de wortels. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers van de boom of plant, waardoor de schimmels weer kunnen groeien. Op deze manier helpen ze elkaar!

Ook heeft het bodemleven nog een andere functie. De vele verschillende soorten dieren, schimmels en bacteriën zorgen er ook voor dat ziektemakers in bijvoorbeeld landbouwproducten geen kans krijgen. Ze eten namelijk het eten op wat ziektemakers nodig hebben om te groeien en daarnaast jagen ze er ook op. Dit zorgt ervoor dat ziektemakers zich niet in gewassen kunnen nestelen, waardoor wij niet ziek worden als we deze eten.

Tips om het bodemleven te beschermen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het bodemleven in tuinen, plantsoenen en parken zo goed mogelijk te beschermen.

  1. Probeer de bodem zo min mogelijk te verstoren. Dat houdt in, ga niet onnodig in de grond graven als dat niet hoeft. Door te graven worden wortels van planten en bomen beschadigd, maar worden bijvoorbeeld ook microscopisch kleine schimmeldraden doorgesneden waardoor ze hun werking verliezen.
  2. Plant zoveel mogelijk verschillende soorten planten en bomen. Dit zorgt voor veel verschillende soorten bodemleven, waardoor de biodiversiteit stijgt.
  3. Bedek de bodem zo min mogelijk met tegels. Hierdoor kan zuurstof en gassen uit de lucht de bodem niet meer goed bereiken, waardoor het bodemleven negatief wordt beïnvloed.
  4. Plant bomen als dat mogelijk is. Rondom bomen groeien veel nuttige schimmels, waarvan sommigen zelfs uitgroeien tot paddenstoelen. Niet alleen erg nuttig, maar geeft ook nog eens een leuk effect in de tuin, het park of plantsoen.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant