kentekenregeling

Kamer verwerpt kentekenregeling voor (land)bouwvoertuigen

In juli gaven wij kennis dat de ‘invoering van kentekens belemmerd door de politiek.’ Onlangs was er nog altijd discussie rond het trekkerkenteken. Het CDA en VVD hadden bezwaar. Zij belemmerden landbouwverkeer een goede plek op de weg te geven.

Inmiddels is de regeling door de meerderheid van de Kamer afgekeurd en gaat de kentekenregeling niet in per 01 januari 2017.

Kamer verwerpt kentekenregeling

De motie is door de Kamer verworpen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag 13 december tegen het wetsvoorstel van minister Melanie Schultz. Zo’n 69 Kamerleden steunden voor het invoeren van de kentekenregeling, 71 stemden tegen.

Brancheorganisaties wel akkoord met maatregel

Zowel belangenorganisaties zoals Bouwend Nederland, LTO Nederland als CUMELA Nederland waren voorstander van de maatregel om kentekens in te voeren voor landbouwtrekkers die harder dan 40 km per uur rijden.

De tweede kamer bleef lang stribbelen over de invoering van de maatregel. VVD en CDA die van oudsher tegen waren deden er nog steeds alles aan om invoering van het kenteken te voorkomen. Daarentegen vreesden tegenstanders van de invoering voor bijkomende extra kosten. Deze zouden op 30 euro per kenteken liggen.

Al twintig jaar een hoofdpijndossier

Al ruim twee decennia pleiten belangenbehartigers, met onder andere loonwerkers brancheorganisatie Cumela voorop, over het invoeren van een trekkerkenteken. In de jaren 50-60 werd het onderwerp al eens aangekaart.

Met de verwerping van de maatregel loopt de sector een groot aantal voordelen mis.

Kentekenregeling voor de verkeersveiligheid

De nieuwe kentekenregeling stond gepland om in te gaan per 1 januari 2017. De invoering moest daarmee bijdragen aan een veiliger, efficiënter en beter imago van het landbouwverkeer.

Per 20 mei 2018 moesten alle bestaande voertuigen een kenteken hebben. Zo zou Nederland voldoen aan Europese regelgeving die in 2018 ingaat.

Samengevat blijft het onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. CUMELA denkt zelf dat het nog enkele jaren gaat duren voordat er een nieuwe wetgeving op tafel komt.

Meer ontdekken over veiligheid? Ontdek al onze nieuwsberichten.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant