Legpatronen bestrating

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om het bestraten van trottoirs, tuinen en openbare plekken. Veel mensen weten echter niet dat bij bestrating ontzettend veel mogelijk is! Allgroen B.V. houdt zich dagelijks bezig met bestratingen in verschillende legpatronen.

Hier vertellen we u graag meer over.

Wat is een legpatroon?

Een legpatroon of legverband is de benaming voor de methode waarop de bestrating wordt uitgevoerd. De tegels en stenen die worden gebruikt kunnen op vele manieren gelegd worden. Vanzelfsprekend is iedere steensoort en tegel verschillend; wat maakt dat er oneindig veel mogelijkheden zijn! Allgroen B.V. kan u van passend advies voorzien als het gaat om het kiezen van het juiste legverband voor uw tuin, trottoir of terras. Uiteraard kunnen we samen met u een eigen patroon samenstellen!

Wanneer welke rangschikking?

Het bepalen van het juiste patroon voor uw project heeft niet alleen te maken met de uiteindelijke uitstraling. Het is ook belangrijk om na te gaan in welke mate de bestrating in de toekomst wordt belast. De richting en rangschikking van de stenen hebben grote invloed op de uiteindelijke belastbaarheid van de gehele bestrating.

Hieronder geven wij een overzicht van 5 mogelijke legpatronen

Blokverband

Voor nood- of sierbestrating kan gekozen worden voor blokverband. Blokverband kenmerkt zich door het strakke uiterlijk dat bloksgewijs wordt gelegd. Het blokverband is zeer geschikt voor uw nieuwe terras of looppad in de tuin! Ook omdat u zelf een prachtig patroon kunt samenstellen.

Elleboogverband

Op straten in de buurt heeft u vast wel eens de elleboogverband voorbij zien komen. Een speelse manier van bestraten, die niet alleen voor bestrating gebruikt kan worden! Ook stenen muren worden soms in elleboogverband geplaatst. Elleboogverbanden worden daarnaast ook gebruikt voor het bestraten van parkeervakken of inritten.

Halfsteensverband

Een van de meest eenvoudigste legverbanden is het halfsteensverband. Ook wel klezoorverband genoemd, in combinatie met klinkers. Hierbij laat de bestrater de tegel bij de volgende rij een halve tegel verspringen. Net als bij het elleboogverband zien we dit legpatroon ook voorkomen bij het plaatsen van stenen muren. Klezoorverband en halfsteensverband kunnen beide goed worden verwerkt in tuinen en paden. 

Visgraatverband

Visgraat is een trend die vandaag de dag veel voorbij zien komen. Niet alleen in vloeren, maar ook in bestrating! Het zogenoemde visgraatverband is veel te vinden binnen het straatbeeld. Vooral in de grote steden! Het voordeel is dat het een grote stabiliteit met zich mee brengt. Zeer geschikt voor uw oprit of looppad in de tuin.

Wildverband

Bij wildverband kunt u alle kanten op. U kunt unieke samenstelling kiezen. Denk aan een combinatie van grote en kleine tegels, en verschillende kleuren. De afwisseling tussen verschillende maten maakt dat wildverband erg speels oogt in uw tuin.

Persoonlijk advies door Allgroen bv

Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer legverbanden waaruit u kunt kiezen! Vraag ons naar de mogelijkheden.

Heeft u plannen om uw tuin of bestrating onder handen te nemen? Allgroen B.V. helpt u graag! Wij nemen het project van A tot Z uit handen. Wij adviseren u graag over het legpatroon dat het beste past bij uw terras of oprit. Neem direct contact met ons op via 078 6162837. Wij hopen u snel te spreken!

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant