Als u een tuin, een fietspad, schoolplein of trottoir gaat aanleggen, zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden voor de bestrating. In dit blogbericht laten we graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn, met daarbij de voor- en nadelen voor de plek die u wilt bestraten!
Zo kunt u precies de juiste optie kiezen voor uw project.
Gebakken klinkers voor in de tuin
In de tuin wordt er vaak gekozen voor gebakken bestrating. Het voordeel hiervan is namelijk dat het een nostalgisch karakter heeft, en dus ondanks het ‘harde materiaal’ wel een karakteristiek uiterlijk heeft.
Daarnaast zijn er verschillende kleuren mogelijk, zoals rood- geel- en bruintinten. Door deze af te wisselen krijgt u een leuk effect.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor het leggen van gebakken bestrating. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met grote tegels, maar ook door verschillende leg verbanden wordt het uiterlijk van de tuin uniek. Hieronder hebben we verschillende leg verbanden voor gebakken bestrating uitgelicht.
Foto afkomstig van: bylandtsierbestrating.nl
Keramische tegels voor in en rondom de tuin
Met keramische tegels haalt u eigenlijk de woonkamer naar de tuin. Ze zijn zeer geschikt voor grote én kleine buitenterrassen.
Keramische tegels bestaan voornamelijk uit klei en zand en is eigenlijk niet meer dan gebakken laagjes klei. Bovendien is het mogelijk om de tegels te glazuren, zodat ze goed tegen vuil kunnen. Dat maakt de keramische tegel ook onderhoudsvriendelijker dan bijvoorbeeld natuursteen. Daarnaast is de tegel zeer sterk en heeft het een enorm lage vochtopname.
Dankzij de technologieën van tegenwoordig is het zelfs mogelijk om keramische tegels te maken die lijken op echt beton, natuursteen of hout. Zo kunt u zelf precies de juiste uitstraling kiezen voor uw buitenruimte.
Betonklinkers
Op straten in steden en dorpen worden vaak betonklinkers gelegd. Dit is een alternatief van gebakken klinkers, maar dit materiaal is een stuk goedkoper maar toch erg stevig. Daarom een ideale oplossing voor op straten waar verkeer rijdt.
Ook op parkeerplaatsen is dit een goede optie. Dankzij de stevigheid zullen parkeerplaatsen niet snel verzakken en zijn zware voertuigen geen probleem. Het materiaal is bovendien erg duurzaam, dus hoeft niet vaak vervangen te worden.
Het trottoir, ook wel ‘stoeptegels’ genoemd
Op het trottoir komen we meestal de zogenaamde ‘stoeptegel’ tegen. Dit is een betonnen tegel met een standaard afmeting van 30×30 cm. Vaak wordt deze gecombineerd met een 15×30 cm variant die aan de rand wordt geplaatst, zodat de tegels in half verband gelegd kunnen worden, zonder dat de tegels bijgesneden hoeven te worden.
De tegels zijn erg sterk en bovendien slijtvast, waardoor ze lang meegaan en weinig tot geen onderhoud nodig hebben.
Rubberen tegels
In speeltuinen zien we ook vaak de standaard 30×30 cm betontegel, maar dan gecombineerd met rubberen tegels onder en rondom de speeltoestellen.
Deze voorkomen dat kinderen op het harde beton vallen, wat veel gevaarlijker is dan op rubber. Rubberen tegels zijn vaak wat groter, met afmetingen van 50×50 of 60×60 cm. Optioneel kiezen we er in sommige gevallen voor om kunstgras onder speeltoestellen te plaatsen.
Andere vormen van bestrating: half verhardingen
Bij Allgroen bv plaatsen we ook diverse vormen van halfverhardingen. Half verhardingen zijn een mooie aanvulling op uw buitenruimte, omdat ze het overtollige water goed doorlaten in de bodem. Bovendien ogen ze vaak natuurlijker dan klinkers of stenen. In veel gevallen wordt bij het ontwerp van de buitenruimte ook bestrating met halfverhardingen gecombineerd. Dit breekt de tuin op in delen, waardoor er meer diepgang ontstaat.
Vormen van half verhardingen die wij voor u aanleggen:
1. Grind en siersplit
Split ontstaat door delen van rotsen en brokken steen af te breken en te vermalen tot diverse formaten stenen en steentjes. De kleine stenen die overblijven, gebruikt men vaak voor looppaden en opritten. Het heeft bovendien ook een sierwaarde: zo zijn ze in allerlei kleuren en formaten verkrijgbaar; van grof tot heel fijn.
Over het algemeen geldt dat kleinere stenen beter passen in kleinere tuinen of paden. Voor grotere paden, straten, opritten of parkeerterreinen adviseren wij om een groter formaat grind of split te gebruiken, aangezien deze een functionele waarde hebben.
Zo zorgt u voor een maximaal draagvermogen en verminderd u de verplaatsing van grind door bandensporen te voorkomen.
2. Cacaodoppen of Boomschors
Cacaodoppen zijn 100% natuurlijk, voorkomen uitdroging en zorgen voor een goede drainage. Bovendien zorgt u ervoor dat de buitenruimte (uw privétuin of openbare tuin) zeer natuurlijk oogt. Cacaodoppen en boomschors kunt u zelfs als bodemdekker gebruiken tussen de plantenborders om snel groeiend onkruid tegen te gaan.
Boomschors is meestal iets zwaarder en kan in tegenstelling tot cacaodoppen minder snel wegwaaien. Dat maakt het dat boomschors zeer geschikt is als bestratingsoptie. Ook is de structuur van boomschors anders, waardoor deze niet zomaar kapot gaat. Dat is handig voor wanneer u een aantal jaren met het boomschors wilt doen.
3. Gravidor
Gravidor is een beige dolomiet. Dolomiet wordt vaak gezien op looppaden, maar is ook zeer gewild op de oprit! Wanneer het aankomt op het aanleggen van tuinen en opritten, dan creëert u met Gravidor al snel een authentiek geheel. Dat heeft een historische afkomst, het materiaal werd vroeger namelijk gebruikt bij en rondom kastelen.
Gravidor laat zich erg goed combineren met bijvoorbeeld kinderkoppen voor een klassieke sfeer, maar is ook toe te passen aan bijzondere elementen, zoals een jeu de boules baan.
4. Gras betontegels
Gras betontegels vormen een perfecte combinatie tussen harde- en natuurlijke verharding. Het open karakter van de bestrating bevordert de infiltratie van overtollig regenwater. Gras-, keien, stenen en betontegels laten zich vooral toepassen waar erosie bestreden moet worden. Dat is vaak het geval bij oeverbescherming en wegtaluds, echter leent de open structuur zich ook prima voor opritten, parkeervakken en in tuinen.
Bestratingsadvies van Allgroen bv
Heeft u een bestratingsadvies nodig? Laat u dan adviseren door een medewerker van Allgroen bv. Wij helpen u bij de keuze van de juiste soort tegel én het type legverband. We staan u graag te woord van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren via: 078 – 61 62 837.