Lichte ommekeer vlinderstand in Nederland

Jarenlang ging het niet goed met de vlinder populatie in Nederland. Onlangs zijn cijfers bekend geworden dat de vlinder een positieve groei door maakt. Vanaf 2006 tot aan 2016, zijn er voor het eerst sinds de introductie van de vlindertelling, iets meer soorten dagvlinders gemeten. Echter is de totale vlinderstand in ons lang nagenoeg stabiel gebleven.

Herstel onder zeldzame en bedreigde vlinders opmerkzaam

Gepubliceerde cijfers vanuit het CBS en de Vlinderstichting geven inzicht in de vlinderpopulatie. Een aantal zeldzame en bedreigde soorten laten een voorzichtig herstel zien; soorten zoals de grote parelmoervlinder, de kleine heivlinder en zilveren maan. Rond 2006 lag het aandeel van deze vlinders nog maar op 10 procent of minder.

Enkele soorten steeds zeldzamer

Toch zijn er in Nederland nog een aantal vlindersoorten bedreigt of verder achteruitgaan. Soorten zoals de bruine eikenpage en de argusvlinder. Er is de afgelopen jaren veel gedaan aan natuurbescherming, gericht op het herstel van de leefgebieden van een aantal bedreigde vlinders. Hiermee zijn nieuwe kansen gecreëerd voor deze bedreigde soorten.

Wat u kunt doen

Wilt u de levenscyclus van vlinders stimuleren? Dat kan! Op deze manieren:

  1. Laat een bakje met suikerwater achter in de tuin
  2. Maak een plankje met spijkers: waar je fruit aan prikt. Het liefst rot fruit of bedorven fruit.
  3. Plant een aantal vlinderplanten in de tuin

Het planten van vlinderplanten

Een aantal voorbeelden van vlinderplanten die u kunt planten in uw tuin zijn: Herfstaster, Vlinderstruik, Rode Zonnehoed, Koniginnekruid, Damastbloem, Lavendel, Marjolein, Vlambloem, Hemelsleutel en de Ijzerhard. Vergeet hierbij ook de nachtvlinders niet. Deze volgende planten geven juist als de zon onder is sterke geuren af: de tennisbloem (Oenothera), vlambloem (Phlox), zeepkruid (Saponaria) en de spoorbloem (Centrathus).

Meer weten over planten en tuinen?

Schakel Allgroen in voor al uw groen- en tuinonderhoud! Bekijk onze pagina’s voor de mogelijkheden:

Bel voor vragen met één van onze medewerkers op: 078 61 62 837 of mail naar info@allgroenbv.nl.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant