zaaien van veldbloemen

Zaaien van veldbloemen: waar moet u op letten?

Veldbloemen of weidebloemen zijn eigenlijk een mix van allerlei soorten wilde bloemen. Ze zijn vaak te zien langs de kant van de weg, aan de slootkant of in een ruige border van een tuin. Het voordeel van deze bloemen is dat ze erg makkelijk groeien en door de verschillende kleuren heel vrolijk staan tussen het groen van de natuur.

Het zaaien van veldbloemen is vrij gemakkelijk, maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Zaait u de zaden vóór de maand juni, dan zullen ze hetzelfde jaar nog bloeien. Als ze in de herfst worden gezaaid zullen ze tijdens het eerstvolgende voorjaar uitkomen.

Het uitzoeken van de grond

Het zaaien van de veldbloemen moet gebeuren op een kale ondergrond, dus niet tussen een gezond grasveld. Het liefst moet de grond omgespit, geploegd of gefreesd zijn voordat de zaden gezaaid kunnen worden. Als er eerst gras stond is het eventueel wel mogelijk om dit kort af te maaien en hier een nieuwe laag grond overheen te doen. De grond mag niet te nat blijven, maar ook zeker niet te droog zijn. Kies daarom een stuk grond wat neutraal is qua vochtigheid. De veldbloemen staan het liefst in de volle zon maar een klein beetje schaduw is ook geen probleem.

Het zaaien zelf

Nu er een goed stukje grond gevonden is, is het tijd om de veldbloemen te zaaien. Strooi de zaadjes zorgvuldig uit over de grond. Probeer ongeveer 1 gram zaadjes per vierkante meter te gebruiken. Zo wordt voorkomen dat er te veel bloemen dicht op elkaar gaan groeien. Vrijwel elk zaadje zal namelijk uitkomen tot een bloem bij normale omstandigheden.

Het is het beste om met de hand zaaien, dan kunnen de zaden beste gedoseerd worden.

De verzorging na het zaaien

De kleinere zaadjes mogen niet bedekt worden. Deze groeien namelijk alleen als er direct licht op valt. De grotere zaden kunt u eventueel met de hand net onder de grond stoppen. Dit zal ze beter beschermen en zorgt er ook voor dat ze niet kunnen worden opgegeten door vogels. Bij een groter stuk grond, bijvoorbeeld langs de weg, kan de grond na het zaaien ook omgeploegd worden.

Geen zorgen als de zaden dan onder de grond komen te liggen, ook dan zullen de meeste nog ontkiemen.

Nu is het wachten op de eerste bloemen! Het leuke en makkelijke van veldbloemen is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien. Zo zal het een steeds groter oppervlak worden, zonder dat daar veel aan gedaan hoeft te worden.

Een ideale opvulling dus voor langs de kant van de weg, langs de slootkant of in de border van de tuin!

Hulp nodig bij het zaaien of de verzorging van veldbloemen?

Als u hulp nodig heeft met het zaaien of het verzorgen van de veldbloemen, of als u een specialist nodig heeft bij andere groen, grond en infra werkzaamheden, dan staat Allgroen bv voor u klaar!

Vraag gemakkelijk meer informatie op via dit formulier en ontvang binnen een aantal werkdagen een passende offerte!

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant