Een nieuwe tuin voor wooncomplex Bermensteyn | Capelle aan den IJssel

Eind 2017 bestond de binnentuin van Bermensteyn uit een zandvlakte met gaten erin. Dat was de basis voor de gloednieuwe tuin die dit jaar werd aangelegd. Tijd voor een kijkje op de binnenplaats van het Havensteder-woongebouw in Capelle aan den IJssel. 

“De opzet, de planten die er stonden, de sfeer: het was gewoon oubollig”, zegt Anneke van der List over de oude tuin. Zij is voorzitter van de bewonerscommissie van het woongebouw. “Er stonden wat hortensia’s. En in het midden stonden een paar grote bomen. De beplanting tegen het gebouw bestond uit anonieme
struikjes. De huismeester van Bermensteyn heeft toen het advies gegeven om de tuin aan te pakken. Daar heeft de woningbouwvereniging zeker naar geluisterd.”

Hard werken

Het appartement van Dick Silvius, penningmeester van de commissie, kijkt uit over de binnentuin. “Alles ging eruit”, vertelt hij. “Planten, struiken, bomen, ze gingen door tot er alleen nog maar zand lag. En toen gingen ze graven, want de basis van de nieuwe tuin bestaat uit drainagebuizen.” Hoe lang heeft het aanleggen van de nieuwe tuin geduurd? “Ze zijn maanden bezig geweest. En hard werken! Tien minuten pauze en, hup, weer verder. Ik stond daar echt van te kijken. Zoiets zie je niet elke dag!”

Opgefrist

Voor Anneke is de nieuwe binnentuin onderdeel van een groter plaatje: “De tuin oogt ruimer. Er is nieuw tuinmeubilair. En de zaal waar deze binnentuin aan grenst is ook opgefrist. Daar ben ik blij mee, maar het is natuurlijk fijn voor alle bewoners.” Ook Dick is tevreden: “Het ziet er mooi uit. Ze hebben mij uitgelegd dat de tuin gericht is op bijen, vlinders en insecten. De natuur komt dan weer een beetje terug. Da’s toch mooi?”

Bekijk het eindresultaat:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy policy.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy policy.
Ik Accepteer