Houten Douglas overkapping mét groen dak voor Zadkine College Rotterdam | Deel 1

Bij het Zadkine college in Rotterdam mogen wij de binnentuin renoveren. Binnentuinen hebben over het algemeen veel voordelen voor bezoekers. Zo bieden binnentuinen mensen (en in dit geval studenten) de ruimte om zich terug te trekken van het lawaai en de drukte van de stedelijke omgeving en de school. Bovendien draagt meer groen bij aan een fijnere leef- en werkomgeving. Ideaal voor deze school om te investeren in een interactieve binnenplaats.

Tip: lees ook eens het vervolg van dit project én bekijk meteen het eindresultaat:

We starten met de aanleg van de houten Douglas overkapping

Op het moment zijn we druk bezig met de eerste voorbereidingen voor het plaatsen van de houten Douglas overkapping. Deze houten overkapping neemt een groot deel van de buitenruimte in en zal dienen als de praktijkruimte voor de studenten. In deze praktijkruimte hebben ze immers voldoende ruimte om kozijnen te maken en te stellen.

Voordat we met de aanleg van de houten overkapping konden starten hebben we de huidige plantvakken leeggehaald. De begroeiing is daarbij gerooid, gedeeltelijk uitgegraven en uiteindelijk afgevoerd. De uitgegraven grond is opslagen en zullen we verder in het project weer hergebruiken.

Voor het realiseren van de houten Douglas overkapping hebben we eerst een gedetailleerd ontwerp gemaakt van de plannen. Klik op de button hieronder om het ontwerp te bekijken.

We plaatsen sedum matten met begroeiing voor het realiseren van een groen dak

Op het dak van de overkapping komen speciale ‘sedum matten’ te liggen. Deze matten bestaan uit een specifieke samenstelling van onderhoudsarme begroeiing. Er zijn allerlei soorten sedum matten verkrijgbaar en iedere soort heeft zijn eigen bloeiperiode.

Een goede reden om voor sedum matten te kiezen is de voornaamste reden: een betere isolatie. Zo zorgt het dak in de zomer voor een koeler onderkomen en in de winter houdt het juist warmte vast. Daarnaast dempt het dak geluid en zorgt het groen voor meer zuurstof in de lucht.

Een andere reden is dat een groen dak een zeer duurzame oplossing is. Zo gaat de dakbedekking tot wel 3 keer langer mee. En verdient u als het ware de investering eenvoudig terug. Een laatste reden waarom we graag een groen dakbedekking creëren is dat het natuurlijk een stuk beter oogt dan dakbedekking zonder beplanting. En dat kan een rol spelen, wanneer u vaak uitkijkt op het dak.

Bekijk de eerste foto’s van de opstartfase van de overkapping

Zoals eerder genoemd zijn we momenteel nog druk bezig met het uitmeten van de specificaties van de houten Douglas overkapping. Ook graven we een deel uit waar straks de palen komen te staan.

houten Douglas overkapping
houten Douglas overkapping
houten Douglas overkapping
houten Douglas overkapping

Na het plaatsen van de overkapping

Zodra de overkapping geplaatst is, zullen we ons bezig houden met het realiseren van het straatwerk. Onze stratenmakers leggen zwarte klinkers aan voor een moderne look. De grond zal na het straatwerk weer geëgaliseerd worden zodat de hele binnenplaats gelijk ligt.

We zullen in totaal zo’n 2 weken bezig zijn met het realiseren van deze binnenplaats op het Zadkine College in Rotterdam.

Heeft u als scholengemeenschap ook interesse in het realiseren van een groene of interactieve binnenplaats? Allgroen bv helpt u zowel bij het ontwerp als bij de aanleg van uw ideale binnentuin. Kom voor meer informatie met ons in contact via de website.