onkruidarme tuin

4 Snelle manieren voor een onkruidarme tuin. Een heel jaar lang

U wilt natuurlijk graag genieten van uw tuin, zonder al dat vervelende onkruid. Uw tuin het hele jaar door 100% onkruidvrij houden lukt natuurlijk niet altijd, maar er zijn wel een aantal tips en tricks die u kunt toepassen, waardoor uw tuin zo lang mogelijk onkruidvrij blijft.

Wij zochten deze manieren bij elkaar en geven u 4 tips waarmee uw openbare of particuliere tuin zo lang mogelijk onkruidvrij blijft.

Onkruidarme tuin tip 1: Kies tijdens het aanleggen van uw tuin voor een gazon

Vaak willen onze klanten een onderhoudsvrije tuin laten aanleggen en willen ze daarvoor veel straatwerk, met maar weinig groen. Groen is echter hetgeen dat zorgt voor een bloeiende en levendige tuin. En een tuin die rijk is aan biodiversiteit voegt aanzienlijk veel toe aan uw woon- of werkplezier.

Normaliter gaan we bij tuinaanleg uit van een verhouding van 2/3 groen en 1/3 straatwerk. Dat klinkt misschien veel, maar als u het gazon meetelt, vallen die verhoudingen reuze mee.

Een bijkomend voordeel is dat een gazon minder onderhoud vergt, wanneer u het bijvoorbeeld vergelijkt met het onderhoud aan een bloem- of plantenborder. Natuurlijk kan er ook sporadisch onkruid doorheen groeien, maar dit zal nog steeds minder vaak voorkomen dan bij een plantenborder.

onkruidarme tuin
onkruidarme tuin
onkruidarme tuin

Onkruidarme tuin tip 2: Laat natuurlijke bodembedekkers groeien tussen uw planten

Hoe dichter het plantendek is, hoe minder snel ongewenst onkruid kan groeien. Daarom is het verstandig om een goede bodembedekker uit te kiezen die alle ‘gaatjes’ in uw planten- of bloemenborder op een natuurlijke wijze opvult.

Er zijn verschillende bodembedekkers op de markt verkrijgbaar. Bij Allgroen bv hanteren we vaak een speciale combinatie van onderhoudsarme bodembedekkers. Deze gaan niet alleen extra lang mee, maar houden bovendien het onkruid intensief tegen.

Bijvoorbeeld: Waldsteinia ternata, Vinca minor, Pachysandra terminalis, Geraniums, Alchemilla mollis, Liriope muscari, ect.

Er zijn allerlei soorten bodembedekkers. Sommige bodembedekkers blijven juist heel het jaar groen en andere soorten verkleuren mee met het seizoen. Let bij het inkopen of plaatsen bovendien goed op de voorkeuren per soort bodembedekkers. Kunnen ze bijvoorbeeld in een volle zon, halve zon of in de hele schaduw? Eventueel adviseren wij u graag over welke typen bodembedekkers geschikt zijn voor uw bedrijfstuin of particuliere tuin. Dat doen we o.a. met een zogeheten beplantingsplan.

Wilt u ook eens een beplantingsplan bij ons aanvragen voor uw tuin of plantsoen? Kom dan in contact met een medewerker via de website.

onkruidarme tuin
onkruidarme tuin

Onkruidarme tuin tip 3: Ga voor smalle voegen tussen looppaden en terrastegels

Wanneer er bestrating wordt aangelegd voor uw (openbare) tuin is het verstandig om voor smalle voegen te kiezen. Dan kan het onkruid er namelijk minder snel tussen groeien.

Bij het aanleggen van bestrating in een plantsoen of (openbare)tuin is het eveneens een goed idee om op de afwatering te letten. Het water moet immers nog steeds goed kunnen doorstromen naar de bodem. Kies daarom tegelijkertijd voor goede afwateringsgoten.

onkruidarme tuin
onkruidarme tuin

Onkruidarme tuin tip 4: Maak gebruik van worteldoeken en laat planten groeien met sterke wortelgestellen

Gaat u een border opnieuw aanleggen of renoveren? Maak dan gebruik van worteldoeken. De kracht van een worteldoek is dat een worteldoek het zonlicht blokkeert, maar nog wel het regenwater doorlaat in de grond. Alle planten en onkruiden die zich onder de worteldoeken bevinden, zullen door het gebrek aan zonlicht, afsterven. En alle planten die tussen de worteldoeken groeien blijven toegang houden tot water en voedingstoffen.

Wanneer u veel last heeft van hardnekkig onkruid in een plantenborder, kunt u eveneens kiezen voor planten met sterke wortelgestellen. Deze zullen de wortels van het onkruid deels tegengaan, waardoor het minder makkelijk kan gaan overheersen in uw plantenborder. Er zijn allerlei soorten planten te koop die sterke wortelgestellen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan diverse soorten siergrassen zoals Pennisetum, Carex en Liriope, maar ook heesters zoals Spireae japonica , Lonicera nitida, Viburnum davidii, ect.

Heeft u ongewenst te maken van een invasieve onkruidsoort? Zoals Zevenblad of de Japanse duizendknoop? Kijk dan eens bij onze dienst ‘onkruidbeheersing’ voor een geschikte oplossing.

Tip: gebruik zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen

Heeft u een openbare tuin? Dan is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen sinds 2016 verboden. Lees er alles over in dit handige artikel: ‘Verbod op chemische onkruidbestrijding nog steeds geldig in 2019. Wat kunt u nog wel gebruiken?

Blijf het onkruid de baas met behulp van Allgroen bv

Blijft u in 2020 het onkruid de baas? Of heeft u toch nog extra hulp nodig? Met de hulp van Allgroen bv blijft uw openbare of particuliere tuin het hele jaar onkruidvrij.

Niet alleen hebben bedrijven veel baat bij een onkruidvrije (voor- of binnen) tuin, maar steeds meer woningbezitters schakelen ons in voor effectieve onkruidbeheersing.

Wanneer u dus te kampen heeft met hardnekkig onkruid, of in het bijzonder een invasieve onkruidsoort zoals bijvoorbeeld de Springbalsemien of de Reuzenberenklauw, staan we voor u klaar.

Kijk voor meer informatie over onze dienst onkruidbeheersing op onze website. En geef uw opdracht aan ons door wanneer u interesse heeft in onkruidbestrijding in en rondom uw perceel.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant