Japanse Duizendknoop

4 Tips voor bestrijding Japanse Duizendknoop

TIP: Met onze wetenschappelijke onderbouwde onkruidbestrijdingsmethode(s) houd u invasieve onkruidsoorten zoals De Japanse Duizendknoop, Springbalsemien en de Reuzenberenklauw onder controle. Zo krijgt u weer grip krijgt op de situatie.

De Japanse Duizendknoop is een exotische woekerplant. Die zich razendsnel verspreid over grote delen van Nederland. Niet alleen een plaag voor de particulieren tuin. De Japanse Duizendknoop tast dijken, riolering, wegen, en zelfs gebouwen aan.

Dus hoe kunt u verspreiding voorkomen? En hoe blijft u bovendien de plant bestrijden?

Wij geven u 4 Cruciale tips voor wanneer u te maken krijgt met deze overheersende plantsoort:

Wat is een Japanse Duizendknoop?

De Japanse Duizendknoop is afkomstig uit Oost-Azië. De plantsoort werd als tuinplant naar Europa gehaald. In 1886 is de plant voor het eerst verwilderd aangetroffen in Nederland. Pas na 1950 is de plant op grote schaal gaan verwilderen. Daarbij heeft het dumpen van tuinafval in hoge mate aan bijgedragen.

Kenmerken van de Japanse Duizendknoop

Het kan voorkomen dat u de Japanse Duizendknoop in uw tuin aantreft. De stengels van de plant kunnen eenvoudig 2 tot 3 meter halen in een groeiseizoen. De stengels lijken erg op bamboe. Ze zijn groen met roodachtige vlekjes. De plant heeft grote lichtgroene bladeren die een hart vormen.

In het bloeiseizoen augustus en september ontdekt u crème witte bloemen.

De plant kan uitgroeien tot ruim 3 meter. Het is dus belangrijk dat u de plant zo snel mogelijk uitroeit.

De gevolgen van de Japanse Duizendknoop zijn niet mals

De groeikracht van de Japanse Duizendknoop is ontzettend groot. De plant is namelijk in staat om door muren heen te breken en asfalt op te tillen. In sommige gevallen leidt het zelfs tot verzwakking van dijken.

Kortom, iets wat u liever niet in de tuin terugziet.

Belangrijk is het om de plant zo klein mogelijk te houden. Verwijderen en vernietigen is bijna een illusie. Om dit toch voor elkaar te bootsen moet u de plant beheersen. En dat vergt flink wat energie, tijd en doorzettingsvermogen.

Iedere week in het groeiseizoen zal u er dus mee aan de slag moeten.

Dit kunt u allemaal zelf doen om de Japanse Duizendknoop te beheersen:

1.    Knip de plant af

Knip de Japanse Duizendknoop af tot op de grond. Herhaal dit iedere week. De plant raakt zo uitgeput en komt na verloop van tijd minder snel terug. Het restafval mag u niet weggooien via de composthoop of in de groene container.

Belangrijk: Gooi de restanten in de grijze container. Anders worden kleine scheutjes van de plant verspreid in een ander gebied.

2.    Heet of kokend water

Om de plant te onschadelijk te maken, kunt u de plant besproeien met kokend water. De plant zal zo langzaam afsterven. Kokend water is een goede methode om ongewenst onkruid te bestrijden. Let er wel op dat u andere planten niet aantast. Om de plant echter helemaal onder de duim te houden, dient u ook de wortels van de plant te verwijderen.

3.    Graaf de plant uit

Niet in alle gevallen zal uitgraven van de plant werken. De wortels kunnen namelijk zelfs 7 meter diep zitten. Uitgraven wordt dan een flinke klus.

Wanneer u de plant pas net in uw tuin heeft gevestigd is uitgraven een goede optie. Uitgraven is een effectieve manier om de plant te verminderen. Belangrijk daarbij is dat u oude grond afvoert en nieuwe grond toelaat.

Let op: omdat we hier te maken hebben met een invasieve (oersterke) onkruidsoort, mag u niet zomaar de restanten van de grond ergens anders deponeren. De Japanse Duizendknoop groeit dan weer uit tot een plant en zal het nieuwe gebied ook gewoon overwoekeren. Laat de gebruikte grond daarom wegbrengen of ophalen door een groenverwerker én vermeld specifiek dat u te maken heeft met een invasieve en overwoekerende onkruidsoort. De grond wordt dan vernietigd of tientallen jaren luchtdicht bewaard in big bags om verspreiding te voorkomen.

4.    Afdekken

Afdekken van de Japanse Duizendknoop kan op twee manieren:

  • Onder een flexibele, niet-licht doorlatende materie/ zeil zodat de wortels uitgeput raken. De planten moeten voor het afdekken gemaaid zijn, waarbij het maaisel zorgvuldig afgevoerd is. Afdekken kan met een dikke folie. Gebruik daarbij geen landbouwfolie of antiworteldoek. Hier groeit de plant altijd dwars door heen. Een groot nadeel van deze methode is dat het tijdrovend is. Een afgedekte deel moet tussen de 3 en 5 jaar afgedekt blijven.
  • Opslag van afgegraven grond met wortelstokken in een depot met dijklichaam. Vervolgens de opslag onder water zetten en minimaal 1 jaar onder water houden door er water in te pompen. Zo rotten de wortels weg.

Maar hoe nu verder?

Bij de Japanse Duizendknoop is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn. De plant is immers moeilijk onder controle te krijgen.

Ook het uitgraven en uithakken is erg lastig. Net als andere genoemde methodes.

Het is aan te raden om een krachtige onkruidverdelger in te zetten om het onkruid te bestrijden. Daarbij moet u wel de tijdsspanne in de gaten houden.

Bestrijding kost meestal meerdere jaren!

Heeft u een Japanse Duizendknoop in uw tuin ontdekt? Of maakt u zich zorgen over de verspreiding van deze plant? Bel vrijblijvend met één van onze medewerkers via 078 – 61 62 837. U ontvangt passend advies waar u direct mee uit de voeten kan.

Kijk ook eens bij onze dienst: onkruidbeheersing voor maatregelen om hardnekkige (invasieve) onkruidsoorten onder de duim te houden.

Of vul ons formulier in om direct een prijsopgave op te vragen voor het onder controle houden van uw onkruid:

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

Cursus Beeldbestekken voor de leefomgeving

31 januari, 2024 | 11:52|

  • afvalbakken dordrecht stolk fotografie

Allgroen B.V. monteert statiegeldbeugels aan afvalbakken

24 juli, 2023 | 10:32|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant