Spinselmot in opkomst

In de maanden mei en juni kunt u te maken krijgen met de spinselmotten. De larven van de spinselmotten lijken erg op de eikenprocessierupsen, maar krijgt zijn unieke naam vanwege het gemeenschappelijk web dat zij spinnen. Uw struiken en bomen kunnen er net zo uitzien als in een griezelfilm!

Geen gevaar voor de gezondheid

Wanneer de takken van uw boom of struik zijn leeggegeten door de rupsen, gaan zij opzoek naar de volgende. Na enkele weken ontwikkelen de larven zich tot een kleine witte met zwart gestipte vlinder. De stippelmot brengt slechts één generatie rupsen voort per jaar. Na de ergste schade weten uw planten of bomen weer te herstellen. De rupsen en vlinders vormen geen gevaar voor uw gezondheid, dus u kunt ze gewoon laten leven.

Spinselmot bestrijden, wat kunt u doen?

Spinselrupsen springen niet over op andere bomen of struiken en verdwijnen automatisch wanneer ze gaan verpoppen. Wij raden u af om chemische middelen te gebruiken in de bestrijding tegen de rupsen, aangezien u hiermee ook andere dieren (zoals vogels) schade toe kan brengen. Wilt u toch van de beestjes af? Dan zijn er een aantal mogelijkheden.

SPINSELMOT NESTEN WEGKNIPPEN

Wanneer u de insecten uit uw tuin wilt verwijderen kunt u de nesten wegknippen en vervolgens in de kliko bak deponeren. Dit is de meest milieuvriendelijkste manier van bestrijden.

SPINSELMOT BIOLOGISCH BESTRIJDEN

Wanneer u jaarlijks te maken krijgt met een invasie kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het is belangrijk dat u dit middel vroegtijdig toepast. Bijvoorbeeld al in september, met een herhaling in oktober en een vervolg in maart – april.

AFSPUITEN MET EEN WATERSTRAAL

Wanneer alleen een enkele appelboom bijvoorbeeld geïnfecteerd raakt, kunt u ook de takken afspuiten met een stevige waterstraal.

Verwarring met de eikenprocessierups

Veelal wordt de spinselrups verward met de eikenprocessierups. Bij blootstelling aan deze rups kan u wél te maken krijgen met gezondheidsklachten. Lees hier meer over de eikenprocessierups:

Of lees meer over de mogelijkheden van bestrijden:

Meer informatie over dit thema?

Neem vrijblijvend contact op via: info@allgroenbv.nl of bel naar 078 – 61 62 837. Onze medewerkers helpen u graag verder!

Wat doet een spinselmot?2023-07-19T14:03:26+02:00

Spinselmotten komen vooral veel voor bij appelbomen. Ze vormen spinselnesten waar de rupsen zich later verpoppen tot motten. De rupsen zelf eten het bladmoes op waardoor geskeletteerde bladeren achterblijven.

Kan spinselmot kwaad?2023-07-19T13:59:40+02:00

De spinselmotrupsen en vlinders vormen geen gevaar voor uw gezondheid. De rupsen verspreiden zich niet naar andere planten of bomen. De aangetaste boom of struik herstelt zichzelf.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant