Mogelijk handelsverbod op Aziatische Duizendknopen; internetconsultatie tot 20 november 2020

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Minister Schouten) is een internetconsultatie gestart voor een ontwerpbesluit voor de wijziging van het Besluit Natuurbescherming in verband met een handelsverbod op Aziatische duizendknopen.

Via Internetconsultaties is het voor burgers in sommige gevallen mogelijk om een mening te geven over toekomstige nieuwe wetten en regels. Ministers beslissen vervolgens zelf welke voorstellen ze hiervoor uitkiezen. In dit geval gaat het dus specifiek om een handelsverbod op 3 vormen van de Aziatische Duizendknoop.

Zoals we op de website van Allgroen bv al eerder hebben bericht geven de Aziatische Duizendknopen veel overlast in Nederlandse tuinen, natuurgebieden én verstedelijk gebieden. De wortels zijn zo sterk dat ze zelfs gebouwen, wegen en spoorlijnen ontwrichten. Door de samenstelling van de plant keert deze na het snoeien of verwijderen van de plant nog sterker terug. Dat maakt het soms onmogelijk om de plant definitief te verwijderen. Veel Aziatische duizendknopen zorgen concluderend steeds vaker voor grote problemen.

De Japanse Duizendknoop is één van de Aziatische Duizendknopen die op het moment veel overlast veroorzaakt. Dat komt grotendeels ook omdat de plant geen natuurlijke vijanden heeft. Daardoor is deze plant nauwelijks te verwijderen en vaak lastig onder controle te krijgen.

Handelsverbod op de Japanse Duizendknoop, Sachalinse Duizendknoop en Bastaardduizendknoop

In de internetconsultatie wordt duidelijk dat er een handelsverbod moet komen voor de volgende Aziatische duizendknopen: De Japanse Duizendknoop, de Sachalinse Duizendknoop en de Bastaardduizendknoop. Dit om de verdere verspreiding en toekomstige schade van deze invasieve onkruiden te voorkomen.

Het is daarbij van belang dat bedrijven stoppen met de inkoop en verkoop van de invasieve planten. Een groot deel van de Nederlandse planten- en bloemensector is daar inmiddels al vrijwillig mee gestopt. Toch zijn de Aziatische duizendknopen bij sommige leveranciers nog steeds te koop.

Met een handelsverbod wordt het zo steeds moeilijker gemaakt om de planten te ‘verhandelen’ en tegelijkertijd komt er toezicht op de verkoop. Zodoende wordt de overlast van de Aziatische Duizendknopen sneller teruggedrongen.

handelsverbod op Aziatische Duizendknopen

De Japanse Duizendknoop

*Deze foto is afkomstig van een gratis stockwebsite. 

Sachalinse Duizendknoop

*Deze foto is afkomstig van Wikipedia.org.

handelsverbod op Aziatische Duizendknopen

De Bastaard Duizendknoop

*Deze foto is afkomstig van Wikipedia.org.

Reageren op het handelsverbod kan tot 20 november 2020

De internetconsultatie van Minister Schouten vindt plaats om burgers, bedrijven en organisaties te informeren over het voorgenomen handelsverbod en biedt de gelegenheid een reactie te geven op het voorstel. U heeft daarbij nog tot 20 november 2020 de tijd om op het voorstel te reageren.

Wilt u tot slot meer informatie over deze internetconsultatie? Alle beschikbare informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid, via deze link: www.internetconsultatie.nl/handelsverbod_aziatische_duizendknopen.

GRATIS BROCHURE AANVRAGEN

Meer blogs & nieuws van Allgroen B.V.

De eerste boom aan de Laan der Verenigde Naties

16 april, 2024 | 10:25|

Onze nieuwe minigraver 1-ton

11 april, 2024 | 11:54|

Ontdek al onze diensten
Ga naar de bovenkant