Bomen snoeien: zo doet u dat

Bomen snoeien: zo doet u dat

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Ze geven schaduw, zuurstof en verfraaien onze tuinen en parken. Om bomen gezond en in goede conditie te houden, is het belangrijk ze regelmatig te snoeien. Hoe u dat zorgvuldig doet? Wij leggen het u uit!

Doelgericht snoeien

Er zijn verschillende redenen waarom het snoeien van bomen belangrijk is. Een van die redenen is dat het snoeien van bomen ervoor zorgt dat de gezondheid en conditie van de boom verbeterd wordt. De planten krijgen dan weer voldoende zuurstof en licht. Hierdoor wordt schimmelvorming voorkomen. Daarnaast kunnen overhangende takken of dode takken een gevaar vormen voor mensen en eigendommen. Door regelmatig te snoeien, vermindert u dit risico.

Hagen knippen

Uw partner in in groen, grond en infra!

 • Flexibele dienstverlening

 • Actief in Zuid-Holland (+/- 50km rondom Dordrecht)

 • Professioneel resultaat

 • Aantrekkelijk tarief

 • Binnen 7 dagen een offerte op maat

Wanneer mag u bomen snoeien?

Timing is alles. Afhankelijk van de boomsoort zijn er bepaalde maanden waarin de boom het beste gesnoeid kan worden. Voor de meeste loofbomen is de beste tijd meestal de late herfst of de winter. In die periode heeft de boom zijn meeste bladeren laten vallen en is hij in ruststand. Elk seizoen heeft zijn eigen voordelen als het gaat om bomen snoeien. Bloeiende bomen kunt u overwegen om na de bloei in het voorjaar te snoeien. Het vermijden van de zomermaanden helpt bij het minimaliseren van stress voor de boom.

Wettelijke voorschriften van bomen snoeien

Een goede tijd om aan te houden voor het bomen snoeien is tussen 1 oktober en 28 februari. Tussen 1 maart en 30 september (het broedseizoen) is het volgens de Wet natuurbescherming verboden om radicaal te snoeien, omdat er rekening gehouden moet worden met broedende vogels. In deze periode kunt u alleen vorm- en onderhoudssnoei uitvoeren of snoeien als het gaat om verkeersveiligheid.

Voor bomen en struiken die door de gemeente worden beschermd, gelden er speciale regels. Dit geldt met name voor zeer oude bomen of bomen met een grote stamomtrek, zelfs als deze bomen op uw privé erf staan. Het is van belang om bij twijfel altijd eerst contact op te nemen met de gemeente en te verifiëren of er beschermde flora en/of fauna aanwezig is.

Verschillende snoeivormen

Er zijn verschillende snoeivormen voor bomen, afhankelijk van het gewenste doel en de specifieke boomsoort.

Onderhoud snoei: Bij deze snoei verwijdert u dode, zieke, stervende en slecht aangehechte takken.
Uitdunnen: Dit is het selectief verwijderen van takken om de structuur te verbeteren. Het helpt de natuurlijke vorm van de boom te behouden en het laat meer licht en lucht bij de kroon.
Inkorten: Hierbij worden enkele takken van de kroon kleiner gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als er ruimte gemaakt moet worden voor elektrische bedrading.
Opkronen: Met opkronen worden de onderste takken verwijderd om doorgang mogelijk te maken voor het verkeer of om het verzicht onder de boom te verbeteren.
Knotten: Dit is een aparte soort snoei. De takken worden volledig weggenomen tot aan het knotpunt. Deze vorm van snoeien kan alleen bij een bepaald soort bomen. Dit wordt meestal door een  professional uitgevoerd.
Kandebaleren: Kandelaberen betekent dat de takken van een boom ingekort worden, door ze dichtbij de stam af te snijden. Soms is dit nodig om de boom gezond te houden. Alle grote takken worden boven en onderaan dichtbij de stam van de boom afgesneden. Ook deze snoeivorm wordt door een professional als Allgroen uitgevoerd!

bomen laten snoeien

Dit gereedschap heeft u nodig voor bomen snoeien

Nu u weet welke tijd het beste is voor het snoeien van bomen, heeft u ook de juiste gereedschap nodig. Het gereedschap dat u nodig heeft is afhankelijk van de werkstappen, plaats en dikte van de takken. Voor het zorgvuldig snoeien van bomen kunt u het volgende gereedschap gebruiken:

 • Een snoeischaar (voor de dunne takken)
 • Een takkenschaar (voor de dikkere takken)
 • Een heggenschaar
 • Een ladder
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen

Handig stappenplan voor bomen snoeien

1. Bekijk het model  van de boom

Voer een grondige inspectie uit van de boom om te bepalen welke takken gesnoeid moeten worden. U kunt dit het beste observeren vanaf een afstandje. Let op dode takken, beschadigde takken en takken die elkaar kruisen.

2. Begin met de basis

Verwijder eerst de dode, beschadigde of zieke takken. Deze takken kunnen de gezondheid van de boom aantasten en vormen een veiligheidsrisico. Laat de sterkste takken zitten.

3. Dun de boom uit

Kijk naar takken die te dicht op elkaar groeien en takken die kruisen of elkaar wrijven. Dit kan de groei belemmeren en schade veroorzaken.

4. Snoei dikke takken twee keer

Heeft de boom hele dikke takken? Zaag deze dan in twee fasen af. Begin altijd ongeveer 15 cm vanaf de stam. Daarna houdt u nog een stompje over en die zaagt u zo dicht mogelijk bij de boomstam af. Een voordeel van snoeien in twee keer is dat u niet bang hoeft te zijn dat de tak door het gewicht afscheurt tijdens het snoeien of zagen. Dit kan namelijk een hele grote wond veroorzaken.

5. Let op de natuurlijke vorm van de boom

Snoei niet te veel takken tegelijk. Respecteer de natuurlijke groeipatronen van de boom. Voorkom het snoeien van meer dan 25% van de kroon om de gezondheid van de boom niet in gevaar te brengen.

6. Nazorg

Verwijder al het snoeiafval en zorg ervoor dat de omgeving rondom de boom schoon en veilig is. Geef de boom na het snoeien voldoende water en mulch hem indien nodig om de genezing te bevorderen.

Het snoeien van bomen uitbesteden

Het snoeien van volwassen bomen moet altijd gebeuren met de juiste kennis van bomen. Voor grote bomen of complexe snoeiprojecten is professionele ondersteuning essentieel. Allgroen B.V. biedt niet alleen expertise in boomverzorging, maar zorgt ook voor een veilige uitvoering van snoeiwerkzaamheden. Ons team staat klaar om u te helpen bij het realiseren van een gezonde en prachtige boomstructuur in uw omgeving.

bomen laten snoeien
bomen laten snoeien
Alle blogonderwerpen

Gerelateerde berichten:

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de groen, infra en machinewerk sector! Kies één van de onderwerpen om meer over te lezen.

Allgroen B.V. helpt u verder

Wilt u informatie ontvangen over de werkzaamheden van Allgroen B.V.? Vul het onderstaande formulier en we nemen snel contact met u op! Voor al uw groen, grond, infra en constructies is ons bedrijf de meest geschikte keuze bij ieder project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontdek al onze diensten